Numărul agențiilor imobiliare a crescut cu 28% în ultimul an

Gabriel Bucur 25/07/2017 | 14:29 Ştiri
Numărul agențiilor imobiliare a crescut cu 28% în ultimul an

Numărul agențiilor imobiliare active în România, cu cel puțin zece oferte valabile în piață, a crescut cu 28%, din iunie 2016 până în iunie 2017, până la un total de 3.508, potrivit datelor Clubului Profesioniștilor în Imobiliare, comunitate lansată de portalul Imobiliare.ro.

Evoluția din ultimele 12 luni constituie o premieră pe piața imobiliară din România în ultimii zece ani.

Piața din Constanța a crescut cel mai mult, ca pondere, dintre toate orașele mari. Aici, numărul firmelor de profil este cu 70% mai mare decât în urmă cu un an. Pe locul al doilea în clasament se situează Brașovul, cu un avans de 37%, urmat de Cluj-Napoca (+30%), Iași (+26%), București (+12%) și Timișoara (+10%).

Totuși, în cifre absolute, cele mai multe agenții imobiliare se află în București. Cu 1.030 de firme care prestează servicii imobiliare, Capitala cumulează aproape o treime din jucătorii activi din piață.

„Am constatat apariția multor jucători noi în piață, mulți agenți și agenții noi, care încearcă să își facă loc în această efervescență. Rămâne însă acută problema profesionalizării pieței, a breslei de agenți imobiliari”, a subliniat Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România și membru al Clubului Profesioniștilor în Imobiliare.

Unde cresc cel mai mult prețurile locuințelor

Evoluția prețurilor este un alt semn al intensificării apetitului pentru imobiliare. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele (noi și vechi) scoase la vânzare în toată România a consemnat un avans de 6,7% în prima jumătate din 2017, până la 1.120 de euro pe metru pătrat util, față de 1.050 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lui decembrie 2016.

Cea mai mare creștere, de 10%, a avut loc în Cluj-Napoca, iar la mică distanță s-a situat Iașiul, cu un avans de 9,6%. Următoarele poziții în topul marilor orașe ale țării sunt ocupate de Timișoara (+8,2%), Constanța (+7,3%), Brașov (+6,2%) și București (+5,4%).

„Vedem o creștere accelerată în ceea ce privește segmentul nou. (…) În București și marile orașe asistăm la dezvoltarea unei generații noi de proiecte imobiliare, de multe ori multifuncționale. (…) Totuși, dacă e să comparăm această perioadă cu cea de dinaintea crizei, prețurile sunt considerabil mai jos, ceea ce ne indică o creștere sustenabilă, acoperită de cerere solvabilă”, a declrat Andreea Comșa, CEO Premier Estate Management și membru al Clubului Profesioniștilor în Imobiliare.

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.