Președintele Consiliului Fiscal: Nu avem bani suficienţi pentru a acoperi salariile şi pensiile la finalul anului. De unde va lua Guvernul bani

Sebastian Popescu 30/05/2018 | 12:30 Ştiri
Președintele Consiliului Fiscal: Nu avem bani suficienţi pentru a acoperi salariile şi pensiile la finalul anului. De unde va lua Guvernul bani

Guvernul nu a alocat suficienți bani bani pentru a acoperi salariile şi pensiile la finalul anului, susține și președintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, după ce președintele Comisiei economice din Senat susținea același lucru în urmă cu o săptămână.

Datele publicate de Ministerul de Finanțe arată că Guvernul a cheltuit mai mult decât a încasat în primele patru luni ale anului ceea ce s-a văzut în deficitul bugetar de 0,65%, comparativ cu un excedent de 0,16% în aceeaşi perioadă a anului trecut, informează digi24.ro.

Cheltuielile cu salariile au crescut cu peste 20%, pe fondul majorărilor din sectorul bugetar şi au ajuns să reprezinte peste 27% din suma destinată cheltuielilor totale ale statului. În tot acest timp, s-au încasat cu 1,4 miliarde mai puţini bani din impozitele pe profit, salarii şi venit, iar preşedintele Consiliului Fiscal avertizează că Guvernul are la dispoziție doar o soluție de sacrificiu.

Citește și: Cel mai mare procesator de lemn din România, anchetat de DIICOT pentru afaceri ilegale

„Dacă ne referim la anvelopa bugetară aprobată, nu, răspunsul este nu avem bani alocaţi în momentul de faţă, suficienţi pentru a acoperi salariile şi pensiile la finalul anului, dată fiind dinamica pe primele 4 luni faţă de aceleaşi 4 luni (n.r. – de anul trecut), comparată cu ceea ce s-a bugetat pe tot anul. Dacă mergem cu ritmul acesta de creştere a cheltuielilor de asistenţă socială şi salarii, până la finalul anului banii nu ajung. Asta e o primă perspectivă.

Dacă ne referim la a doua perspectivă, care e mai largă, să zicem, răspunsul este întotdeauna vor fi bani de salarii şi pensii, ele sunt cheltuielile obligatorii în buget, ceea ce înseamnă că ele vor fi plătite, şi salariile şi pensiile vor fi plătite, dar se vor lua bani din altă parte, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. La ambele rectificări bugetare s-au luat bani de la investiţii pentru a se pune la salarii şi pensii.

Oricum, ca opţiune, să iei bani de la investiţii când investiţiile sunt oricum extrem de mici, în standarde istorice, şi să pui la cheltuielile curente, cheltuielile sociale, nu e deloc sănătos. Sacrifici creşterea economică pe termen lung pentru a supravieţui pe termen scurt”, spune Ionuţ Dumitru, potrivit digi24.ro.

În urmă cu o săptămână, președintele Comisiei economice a Senatului, Florin Cîţu, spunea că Executivul este nevoit să se împrumute „la cele mai mari dobânzi din UE” pentru a asigura plata salariilor și a pensiilor.

Citește și: Airbus este gata să închidă fabrica din România. Ce l-a deranjat pe producătorul francez

„PSD-iştii mint când spun că au bani pentru pensii şi salarii! Nu. Bugetul nu are incluşi banii pentru pensii şi salarii! În fiecare lună guvernul se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE pentru a face rost de bani pentru pensii şi salarii. În primul trimestru a fost de nevoie de 5 miliarde de lei”, a transmis Cîţu.

În ciuda acestor avertismente, premierul Viorica Dăncilă și ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici susțin că nu înțeleg îngrijorarea pentru că că nu vor fi niciun fel de probleme cu plata salariilor şi a pensiilor până la finalul anului.


Foto: Mediafax