Noul indice scumpește creditele. Cu cât au crescut ratele românilor de la 1 iulie

NewMoney 01/07/2019 | 11:25 Ştiri
Noul indice scumpește creditele. Cu cât au crescut ratele românilor de la 1 iulie

Indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,63%, pentru primul trimestru al acestui an, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,23%, potrivit News.ro.

Această majorare a indicelui IRCC înseamnă că pentru un credit în valoare de 250.000 de lei, făcut pe 30 de ani, rata va crește cu 40 de lei, de la 1.246 cât era până la 30 iunie, la 1.286 de lei de la 1 iulie, potrivit calculelor finzoom.ro.

La fel ca și indicele ROBOR, indicele IRCC depinde de inflație, de starea economiei, de lichiditatea din sistemul bancar. Chiar mai mult, IRCC este mai volatil, fiindcă cele mai multe tranzacții se fac pe termene scurte, de o zi. În perioadele cu inflație ridicată și criză de bani, IRCC va crește semnificativ„, spun reprezentanții finzoom.ro.

BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei.

Nivelul acestuia, pentru ultimul trimestru din 2018, era de 2,36%.

Luni, BNR a publicat nivelul acestuia pentru primul trimestru al acestui an, care a ajuns la 2,63%.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,23%, iar cel la 6 luni a rămas la 3,37%.


Sursa: News.ro