Nou trend pe piața muncii. Ce beneficii încep să ofere multinaționalele

Alexandra Pele 21/02/2017 | 15:52 Ştiri
Nou trend pe piața muncii. Ce beneficii încep să ofere multinaționalele

Circa 15% din angajații înscriși în pilonul III al pensiilor private facultative administrate de NN beneficiază de o dublare a economiilor din partea angajatorilor, spune Marius Popescu, director general NN Asigurări de Viață. Acest trend, al oferirii unor facilități sub formă de contribuții la pensiile private este răspândit, în special, în rândul companiilor străine active pe piața locală.

„Un alt efect foarte interesant în 2016 este această contribuție dublă angajat-angajator. Vedem că, cel puțin doi clienți foarte mari de-ai noștri de corporate au introdus un fel de schemă de facilitare astfel încât contribuie și ei la contribuția angajatului. Iei două contribuții în același cont”, explică Marius Popescu, adăugând că între 15 și 20% din clienți beneficiază de aceste facilități. Trendul a apărut în special ca urmare a redresării profitabilității companiilor, mai adaugă el.

Raluca Țintoiu, director general NN Pensii, spune că și angajatorii ar trebuie să se îngrijească de viitorul financiar al angajaților, cu toate că în România, oamenii sunt obișnuiți să aștepte pensia de la stat.

„O parte din responsabilitatea aceasta este și a angajatorilor. Noi nu suntem obișnuiți în România, nu există un istoric. Pensiile au fost date întotdeauna de stat. Oamenii așteaptă pensia de la stat, dar este parte din răspunderea angajatorului în general. În străinătate, unele companii mari au scheme de pensii de miliarde și zeci de miliarde pentru angajații lor”, explică ea, adăugând că se așteaptă ca lucrurile să se schimbe în următorii ani.

„Vedem mult la companiile străine, că încep și pentru angajații lor să se uite la aceste beneficii. Sperăm să vedem din ce în ce mai mult”, precizează șefa NN Pensii.

Circa 176.290 de români (43% dintre cei care economisesc printr-o pensie facultativă) contribuie la unul dintre cele două fonduri facultative administrate de NN Asigurări de Viață, potrivit datelor pentru 2016, cu 7,4% mai mulți față de anul anterior. Cele două fonduri au înregistrat, cumulat, 12.208 participanți noi în 2016.

Randamentul mediu al fondului garantat, NN Optim, a fost de 8,01%. Performanța medie anualizată a tuturor fondurilor NN a fost de 9,8%, ușor peste randamentul mediu al pieței, de 9,32%.

 


FOTO: Medifax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.