Ştiri

Noi reguli în Uniunea Europeană. Cu ce tehnologii de siguranță trebuie echipate de acum înainte mașinile noi

Parlamentarii europeni votează noi reguli menite să îmbunătățească siguranța rutieră și să reducă numărul accidentelor. Normele, care cer prezența anumitor tehnologii de salvare a vieții umane în toate mașinile noi, se vor aplica și în cazul mașinilor noi vândute în România. Datele Parlamentului European arată că țara noastră este în coada clasamentului în ceea ce privește siguranța rutieră.

Drumurile din UE sunt cele mai sigure din întreaga lume, cu o medie de 49 de decese rutiere la un milion de locuitori, față de 174 de decese la un milion de locuitori la nivel global. Deși numărul de accidente s-a înjumătățit în ultimele două decenii, statisticile arată că numărul deceselor este în fază de stagnare, ceea ce demonstrează că este nevoie să lucrăm în continuare la îmbunătățirea siguranței rutiere pentru a salva cât mai multe vieți.

Prin urmare, parlamentarii europeni au dat undă verde regulilor noi pentru ca echipamentele avansate de siguranță rutieră să devină obligatorii pentru toate vehiculele vândute în UE. Propunerea urmărește, de asemenea, schimbarea legislației existente, pentru a lua în considerare evoluția tehnologică și tendințele sociale, precum îmbătrânirea populației, noi surse de distragere a atenției șoferilor (în special utilizarea dispozitivelor electronice în timpul condusului) și creșterea numărului bicicliștilor și pietonilor pe drumurile europene.

Ce s-ar schimba?

Toate vehiculele noi ar trebui să fie echipate cu anumite tehnologii de salvare a vieții umane precum asistența inteligentă de viteză, ce semnalează șoferului că a depășit limita de viteză printr-o vibrație în pedala de accelerație, alerta privind somnolența și atenția dacă șoferul nu este îndeajuns de vigilent, avertizare de distragere a atenției pentru a anunța șoferul dacă nivelul de atenție vizuală la situația de trafic este scăzut, semnalul intermitent al luminilor pentru a semnala șoferilor din spate că mașina frânează brusc, sistemul de detectare a obiectelor și oamenilor din spatele vehiculului cu ajutorul unei camere, sistemul de monitorizare a presiunii anvelopelor, sistemul de monitorizare a nivelului alcoolului pentru a preveni condusul după consumul de alcool, aparatul de înregistrare a accidentelor care ar înregistra date relevante înainte, în timpul și după un accident rutier.

Autoturismele și vehiculele ușoare ar urma să fie dotate cu sisteme de avertizare de frânare de urgență și sisteme de avertizare la ieșirea din benzile de circulație (ambele deja obligatorii la camioane). Camioanelor și autobuzelor li s-ar cere să includă sisteme de vizibilitate directă, care le-ar permite șoferilor să vadă utilizatorii vulnerabili ai drumului chiar de pe scaunul lor, fără a utiliza oglinzi sau camere de luat vederi, precum și sisteme ce ar detecta prezența bicicliștilor sau pietonilor în imediata vecinătate.

Elementele obligatorii de siguranță ar trebui, de asemenea, să ajute șoferii să se obișnuiască cu tehnologiile automate și să sporească tranziția către mașinile fără șofer.

După aprobarea din sesiunea plenară, noile norme trebuie să fie aprobate oficial de către Consiliul UE ca să poată intra în vigoare.

Datele Parlamentului European arată că între 2001 și 2017 numărul de decese rutiere a scăzut cu 57,5%, iar 95% din totalul accidentelor rutiere au fost cauzate de erori umane. Țările UE cu cele mai bune scoruri de siguranță în materie de siguranță sunt Suedia, Marea Britanie și Olanda. La polul opus se află România, Bulgaria și Croația.


Foto: Mediafax

NewMoney

Recent Posts

După greva în educație urmează greva la metrou? Ce nemulțumiri au sindicaliștii de la Metrorex

Activitatea la metroul bucureştean este blocată parţial şi sunt îndeplinite condiţiile declanşării conflictului colectiv de…

22 de minute ago

Casa de insolvenţă CITR a fost numită lichidatorul judiciar al Euroins

Casa de insolvenţă CITR filiala Bucureşti a fost numită de către Tribunalul Bucureşti lichidator judiciar…

44 de minute ago

Ministerul Finanţelor a atras, vineri, 90 de milioane lei de la bănci

Ministerul Finanţelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la…

o oră ago

Tribunalul Bucureşti a dispus deschiderea procedurii falimentului Euroins. Cât mai sunt valabile polițele RCA

Tribunalul Bucureşti a dispus deschiderea procedurii falimentului Euroins România Asigurare Reasigurare, anunţă Autoritatea de Supraveghere…

2 ore ago

Străzi deschise – Bucureşti se extinde, în weekendul 10-11 iunie, pe Aleea Circului

„Străzi deschise” se extinde în weekendul 10-11 iunie într-o nouă zonă din Bucureşti şi cuprinde,…

3 ore ago

Licitație record, pentru un rubin gigantic: 34,8 milioane de dolari

Un rubin gigantic de 55,22 de carate, supranumit Estrela de Fura, cel mai mare licitat…

3 ore ago

Acest website folosește cookies