Ştiri

Noi reguli în Uniunea Europeană. Cu ce tehnologii de siguranță trebuie echipate de acum înainte mașinile noi

Parlamentarii europeni votează noi reguli menite să îmbunătățească siguranța rutieră și să reducă numărul accidentelor. Normele, care cer prezența anumitor tehnologii de salvare a vieții umane în toate mașinile noi, se vor aplica și în cazul mașinilor noi vândute în România. Datele Parlamentului European arată că țara noastră este în coada clasamentului în ceea ce privește siguranța rutieră.

Drumurile din UE sunt cele mai sigure din întreaga lume, cu o medie de 49 de decese rutiere la un milion de locuitori, față de 174 de decese la un milion de locuitori la nivel global. Deși numărul de accidente s-a înjumătățit în ultimele două decenii, statisticile arată că numărul deceselor este în fază de stagnare, ceea ce demonstrează că este nevoie să lucrăm în continuare la îmbunătățirea siguranței rutiere pentru a salva cât mai multe vieți.

Prin urmare, parlamentarii europeni au dat undă verde regulilor noi pentru ca echipamentele avansate de siguranță rutieră să devină obligatorii pentru toate vehiculele vândute în UE. Propunerea urmărește, de asemenea, schimbarea legislației existente, pentru a lua în considerare evoluția tehnologică și tendințele sociale, precum îmbătrânirea populației, noi surse de distragere a atenției șoferilor (în special utilizarea dispozitivelor electronice în timpul condusului) și creșterea numărului bicicliștilor și pietonilor pe drumurile europene.

Ce s-ar schimba?

Toate vehiculele noi ar trebui să fie echipate cu anumite tehnologii de salvare a vieții umane precum asistența inteligentă de viteză, ce semnalează șoferului că a depășit limita de viteză printr-o vibrație în pedala de accelerație, alerta privind somnolența și atenția dacă șoferul nu este îndeajuns de vigilent, avertizare de distragere a atenției pentru a anunța șoferul dacă nivelul de atenție vizuală la situația de trafic este scăzut, semnalul intermitent al luminilor pentru a semnala șoferilor din spate că mașina frânează brusc, sistemul de detectare a obiectelor și oamenilor din spatele vehiculului cu ajutorul unei camere, sistemul de monitorizare a presiunii anvelopelor, sistemul de monitorizare a nivelului alcoolului pentru a preveni condusul după consumul de alcool, aparatul de înregistrare a accidentelor care ar înregistra date relevante înainte, în timpul și după un accident rutier.

Autoturismele și vehiculele ușoare ar urma să fie dotate cu sisteme de avertizare de frânare de urgență și sisteme de avertizare la ieșirea din benzile de circulație (ambele deja obligatorii la camioane). Camioanelor și autobuzelor li s-ar cere să includă sisteme de vizibilitate directă, care le-ar permite șoferilor să vadă utilizatorii vulnerabili ai drumului chiar de pe scaunul lor, fără a utiliza oglinzi sau camere de luat vederi, precum și sisteme ce ar detecta prezența bicicliștilor sau pietonilor în imediata vecinătate.

Elementele obligatorii de siguranță ar trebui, de asemenea, să ajute șoferii să se obișnuiască cu tehnologiile automate și să sporească tranziția către mașinile fără șofer.

După aprobarea din sesiunea plenară, noile norme trebuie să fie aprobate oficial de către Consiliul UE ca să poată intra în vigoare.

Datele Parlamentului European arată că între 2001 și 2017 numărul de decese rutiere a scăzut cu 57,5%, iar 95% din totalul accidentelor rutiere au fost cauzate de erori umane. Țările UE cu cele mai bune scoruri de siguranță în materie de siguranță sunt Suedia, Marea Britanie și Olanda. La polul opus se află România, Bulgaria și Croația.


Foto: Mediafax

NewMoney

Recent Posts

Ministerul Finanţelor lansează o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat

Ministerul Finanţelor lansează marţi, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru…

7 ore ago

Consiliul Concurenţei anchetează piaţa serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică

Consiliul Concurenţei anchetează posibile trucări ale unor licitaţii publice organizate de unele autorităţi/entităţi contractante pentru…

8 ore ago

83% dintre românii care intenționează să călătorească în străinătate vor plăti digital în timpul vacanței

Anul acesta, 37% dintre români plănuiesc să plece în vacanță peste hotare, iar cea mai…

10 ore ago

Studiu: Liderii de business și oficialii guvernamentali consideră că tehnologia e esențială pentru crearea de noi oportunități economice

Trei sferturi dintre liderii de business și oficialii guvernamentali (76%) consideră că tehnologia este esențială…

10 ore ago

BAC 2024. Doar 8 din 10 zece absolvenți s-au înscris la examene

Prima ediţie din 2024 a examenului de Bacalaureat a început luni cu proba orală la…

11 ore ago

Prețurile de pe litoralul românesc. Cât costă un sejur la Marea Neagră

Turiștii vor trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar în 2024 dacă vor să…

12 ore ago

Acest website folosește cookies