Ştiri

Noi măsuri luate de ANRE pentru protejarea clienţilor furnizorilor de gaze naturale

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, pentru a proteja clienţii finali. Facturarea clienţilor preluaţi la un preţ de furnizare în regim de ultimă instanţă va reflecta strict costurile realizate de către furnizorii de ultimă instanţă.

”În cadrul şedinţei Comitetului de reglementare al ANRE din data de 24.08.2022 a fost aprobat Ordinul preşedintelui ANRE nr. 110/2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020. Prin Ordinul aprobat, au fost aduse modificări şi completări de substanţă cadrului de reglementare actual care să protejeze clienţii finali, cele mai importante fiind: 1. Introducerea, pentru perioadele în care sunt impuse măsuri de sprijin prin legislaţia primară, a unui sistem alternativ prin care toţi FUI (Furnizor de Ultimă Instanţă) să preia în mod nediscriminatoriu, prin rotaţie lunară, automat sau la cerere, locurile de consum ale clienţilor care ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio sursă. 2. Suplimentarea numărului de FUI desemnaţi de ANRE, de la minimum 5 la un număr de minimum 7 FUI, în scopul reducerii presiunii asupra FUI care vor prelua, prin rotaţie, în perioada în care sunt impuse măsuri de sprijin, locurile de consum ale clienţilor care ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio sursă. 3. Facturarea clienţilor preluaţi la un preţ de furnizare în regim de UI care să reflecte strict costurile realizate de către FUI”, anunţă ANRE.

A fost schimbată şi modalitatea de preluare a locurilor de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh ca urmare a încetării contractului de furnizare încheiat între furnizorul actual/FUI şi clientul final a fost completată, în sensul includerii posibilităţii ca şi pentru locurile de consum pentru care clienţii finali au denunţat unilateral contractul de furnizare să fie posibilă preluarea, dar doar la cererea acestora, şi nu automat ca în celelalte situaţii de încetare a contractului.

De asemenea, o altă modificare vizează clarificarea faptului că şi încetarea contractului de furnizare încheiat între FUI şi clientul final pentru locul de consum preluat reprezintă o situaţie de preluare, în condiţiile în care acesta nu-şi găseşte un furnizor pe piaţa concurenţială. Corelativ, s-a introdus prevederea că, în cazul locurilor de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh, FUI să decidă în mod liber dacă prelungeşte perioada de asigurare a furnizării gazelor naturale în regim de UI la locurile de consum ale clienţilor preluaţi după împlinirea duratei minime pentru care are această obligaţie şi să notifice clienţii preluaţi, cu cel puţin 30 de zile înainte, încetarea furnizării gazelor naturale în regim de UI, sau, după caz, prelungirea perioadei de furnizare a gazelor naturale în regim de UI, cu precizarea acesteia.

A fost totodată creată posibilitatea trecerii într-un timp cât mai scurt a clienţilor preluaţi de la FUI la un alt furnizor, prin micşorarea termenului de denunţare unilaterală de la 10 zile la 2 zile.

A fost introdusă obligaţia FUI de a publica în secţiunea dedicată FUI, de pe propria pagină de internet, datele de contact necesare comunicării cu clienţii finali în ceea ce priveşte furnizarea gazelor naturale în regim de UI (numere de telefon, adrese de e-mail, modalitatea de contactare prin accesarea paginii de internet etc.), contractul – cadru de furnizare a gazelor naturale în regim de UI, preţul de facturare, orice alte date şi informaţii privind furnizarea gazelor naturale în regim de UI, conform reglementărilor în vigoare şi comunicărilor/solicitărilor ANRE.

”Având în vedere contextul actual, această reglementare a fost necesară, iar măsurile vor asigura continuitatea în alimentarea cu gaze naturale a clienţilor finali şi o mai bună gestionare a fluxului de preluare a clienţilor de către furnizorii de ultimă instanţă”, precizează ANRE.

Elena Marinescu

Recent Posts

Acțiunile FORT intră la tranzacționare pe piața AeRO, începând cu 17 mai

Compania de cybersecurity FORT SA anunță debutul tranzacționarii pentru acțiunile sale (simbol BVB: 4RT) pe…

6 minute ago

Magnus Carlsen, câștigătorul primei etape a Grand Chess Tour: “Dacă am o zi bună, am o șansă”. Urmează etapa de la Bucureşti

Prima etapă a Grand Chess Tour (GCT) s-a încheiat cu o serie spectaculoasă de zece…

10 minute ago

Febra speculativă a Gamestop, reprodusă și în 2024. Ce a stat, de fapt, la baza efervescenței din piață?

Febra speculativă a Gamestop și altor acțiuni „meme" de la începutul anului 2021 pare, cu…

16 minute ago

BERD: Economia Rusiei, peste nivelul de dinainte de Războiul din Ucraina

Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decât s-a prevăzut şi urmează să crească în acest…

21 de minute ago

Leroy Merlin, parteneriat cu Sameday pentru livrări în rețeaua easybox din țară

În această primăvară, Leroy Merlin România, retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit, lansează un…

26 de minute ago

Până la jumătatea lui 2026 toate anunțurile de angajare vor trebui să aibă salariul publicat

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligați să…

53 de minute ago

Acest website folosește cookies