Ozzy Osbourne, ultimul turneu. Unde poate fi văzut live artistul care va încheia seria concertelor în 2020

Oana Borviz 16/11/2018 | 12:21 Timp Liber
Ozzy Osbourne, ultimul turneu. Unde  poate fi văzut live artistul care va încheia seria concertelor în 2020

Ozzy Osbourne pune capăt show-urilor de anvergură printr-un turneu final, care va trece și prin țări europene precum Germania, Elveția sau Italia. No More Tours II ar putea fi ultima șansă de a-l asculta live pe nășicul heavy metal-ului.

Acest articol a apărut în numărul 52 (5 – 18 noiembrie) al revistei NewMoney

La începutul anului 2017, britanicii de la Black Sabbath încheiau un lung turneu de adio, marcând sfârșitul unei ca­riere de 50 de ani. Acum, fostul frontman al trupei Ozzy Osbourne face același lucru cu „No More Tours II“, un turneu început anul acesta ce va trece prin mai multe orașe din cele două Americi și din Europa și care se va încheia în 2020.

Numit astfel după turneul din 1992, „No More Tours“, care trebuia să fie ultimul din cariera artistului – ca urmare a diagnosticării (false) a acestuia cu scleroză multiplă –, turneul îl aduce pe Ozzy și în relativa noastră proximitate, în țări precum Germania, unde va concerta între 13 și 19 februarie 2019 (München, Frankfurt, Hamburg, Berlin), Elveția, unde va cânta pe 27 februarie (Zürich), Italia și Spania, unde va ajunge pe 1 și 3 martie (Bologna, Bar­celona).

Întocmai ca Elton John (un alt artist care se află în turneu de rămas-bun), Ozzy Osbourne și-a anunțat decizia de a nu mai merge în turnee, dar nu și de a nu mai cânta. „Nu mă retrag“, le mărturisea cântărețul în vârstă de 70 de ani celor de la revista Rolling Stone, precizând că acest turneu de adio nu în­seamnă și sfârșitul carierei sale.

Tot ce își dorește este mai multă liniște și acel echilibru pe care „The Prince of Motherfuckin’ Darkness“, cum a mai fost el numit, l-a căutat toată viața pe multe și întortocheate căi (este cunoscută, spre exemplu, îndelunga lui dependență de droguri).

„Am experimentat lucruri fantastice, a fost o călătorie incredibilă“, spune artistul mărturisind că acum își dorește mai mult ca oricând să petreacă timp cu familia. „Îmi place să fiu bunic. Nu vreau să trec prin altă generație de Osbournes fără să-i văd cum cresc“, motivează el.

Așadar, turneul „No More Tours II“ – în care îi are alături pe vechii lui colaboratori – chitaristul Zakk Wylde, basistul Blasko, bateristul Tommy Clufetos și clăparul Adam Wakeman – înseamnă pentru Ozzy finalul turneelor mondiale și începutul unei vieți mai tihnite, în care familia se va afla pe primul loc (artistul va mai susține însă concerte pe ici pe colo și se gân­dește chiar la un nou album, care i-ar urma celui din 2010, „Scream“).

PasiunE. Îi putem înțelege decizia dacă ne gândim că acest muzician genial, controversat, extrem, care și-a asumat încă de la început un stil anarhic și care și-a cultivat în mod consecvent imaginea tulbu­rătorului singuratic și a rebelului furios (sunt cunoscute episoadele în care a tras furnici pe nas, a mușcat capul unui liliac sau a decorat scena cu kilograme întregi de ficat de vacă) este și un fa­mi­list convins.

(Latură a personalității sale dezvăluită mai ales odată cu electrizantul reality-show „The Osbournes“, când oamenii l-au putut vedea pe „nașul heavy metal“-ului în ipostaze de o tandrețe impre­sio­nantă).

„No More Tours II“ înseamnă însă, nu doar o schimbare de priorități, ci și săr­bătorirea unei jumătăți de secol de ca­rieră, cu piese atât din zbuciumata etapă Black Sabbath, cât și din cele patru decenii de strălucită carieră solo. Și vorbim aici de câteva dintre cele mai puternice hituri Black Sabbath („Paranoid“, „Changes“, „War Pigs“), dar și de acele piese solo care au devenit un reper important pentru generațiile următoare de heavy metal („Mama, I’m Coming Home“, „Crazy Train“, „I Don’t Want to Change the World“).

„No More Tours II“ mai înseamnă totodată o odă adusă celei mai mari pasiuni a lui: muzica. „Este cea mai mare aventură pe care am avut-o vreodată, aceea de a fi într-o trupă rock și de a cânta pentru cei care vin la concerte“, mărturisește Ozzy.

În mare formă. Cu „No More Tours II“, Ozzy Osbourne are șansa de a crea amintiri noi, de a-și reabilita într-un fel imagi­nea deseori eclip­sată de lupta cu drogurile și alcoolul. Are, în ace­­lași timp, bucuria de a cânta în fața mai multor gene­rații. „Am devenit mai în vâr­stă, dar publi­cul pare să fi ră­mas la fel“, spune el pentru The Inquirer, mărturisind cu câtă plăcere cons­tată că la concertele lui vin părinți, fii și nepoți.

„Am primit o vedere de la o femeie de 70 de ani, care spunea așa: S-ar putea să nu mă credeți, dar îmi place să merg la concertele dumneavoastră împreună cu fiul meu“, își amintește el amuzat.

Iar pentru această realitate există o singură explicație: septuagenarul Ozzy Osbourne este încă în formă. „Cânt mai bine ca niciodată“, spune chiar el pro­vocându-și fanii așa cum o făcea pe vremea când era tânăr: „Dacă ști cum arată un concert Ozzy Osbourne, atunci știi că nu stau acolo cu degetul în fund. Sunt rock & roll“.


Foto: Guliver/Getty Images