Nissan are un nou director general

Andrei Dumitru 08/10/2019 | 17:25 Ştiri
Nissan are un nou director general

Consiliul de Administraţia al Nissan a anunţat marţi numirea vicepreşedintelui Makoto Uchida în funcţia de director general, şi a unui şef al Mitsubishi, Ashwani Gupta, în funcţia de director operaţional, transmite Reuters.

Makoto Uchida, preşedintele societăţii mixte deţinute de Nissan în China, nu era favorit în cursa pentru alegerea noului şef al grupului auto nipon, el a venit la mijlocul carierei la compania japoneză şi este cunoscut pentru etica riguroasă a muncii şi concentrarea neabătută pe reducerea costurilor.

Fostul şef al subsidiarei din China, Jun Seki, văzut ca favorit pentru a conduce Nissan, va fi adjunct al directorului operaţional.

Alianța Renault-Nissan, zguduită de arestarea lui Carlos Ghosn

Cei trei vor fi la conducerea unei companii afectate de turbulenţe după arestarea fostului preşedinte Carlos Ghosn anul trecut şi plecarea fostului director general Hiroto Saikawwa.

Directorii Nissan, inclusiv cei de la acţionarul majoritar Renault SA, au votat în unanimitate pentru cei doi directori, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi.

Carlos Ghosn a fost arestat anul trecut de către autoritățile japoneze pentru încălcarea legislaţiei financiare.

Arestarea lui Carlos Ghosn, o legendă a industriei auto și arhitectul alianței Renault-Nissan, a fost cap de afiș în presa internațională, anul trecut. Evenimentul a fost interpretat în cheia unei acerbe lupte pentru putere în cadrul conglomera­tului care produce cele mai multe autovehicule din lume.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.


Sursa: Agerpres

FOTO: Hepta/Mediafax