Niculae Bădălău, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi dare de mită

Andrei Dumitru 16/12/2022 | 14:06 Ştiri
Niculae Bădălău, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi dare de mită

Fostul vicepreşedintele al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi, Niculae Bădălău, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi dare de mită în formă continuată, în dosarul în care a fost arestat la sfârşitul lunii noiembrie. El i-ar fi cerut unui primar de comună să atribuie un contract unei firme de o rudă a sa şi i-ar fi oferit bani pentru a face plăţi către acea firmă, chiar şi pentru lucrări neconforme. Alături de el, a fost deferit justiţiei şi reprezentantul unei societăţi comerciale.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru trafic de influenţă şi dare de mită, în formă continuată, şi a unei persoane fizice, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită, anunţă, vineri, DNA.

Potrivit sursei citate, în 9 august 2022 şi 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menţionată, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăţi administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza ”Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă,” fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA.

Procurorii susţin că, în schimbul acestui “serviciu”, Bădălău ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), asupra căreia a lăsat să se înţeleagă că are influenţă, să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de primăria respectivă.

”În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind „Înfiinţare reţea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme. În acelaşi context, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menţionat mai sus, dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă, de la primăria respectivă. Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, arată DNA.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost arestat preventiv, în 28 noiembrie, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Cealaltă persoană reţinută în acest dosar a fost plasată iniţial în arest la domiciliu, ulterior fiind arestată preventiv.