Nicolas Sarkozy, inculpat pentru corupție și finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2007

Gabriel Bucur 22/03/2018 | 10:45 Ştiri
Nicolas Sarkozy, inculpat pentru corupție și finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2007

Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței între 2007 și 2012, a fost inculpat, miercuri, pentru fapte de corupție și finanțarea ilegală a campaniei electorale în urma căreia a devenit președinte, informează BBC.

Sarkozy (63 de ani) a fost audiat timp de două zile, după ce, marți, fostul lider de la Palatul Élysée, a fost reținut de poliția din Nanterre. Investigația durează însă de cinci ani și vizează fapte de corupție pasivă, finanțare ilegală pentru campania electorală din 2007 și ascunderea unor fonduri de la fostul dictator libian Muammar al-Gaddafi.

Suma despre care vorbesc procurorii francezi se ridică la 50 de milioane de euro, bani pe care Sarkozy i-ar fi primit printr-un intermediar, pentru a-și finanța campania electorală prin care a câștigat alegerile pentru fotoliul de președinte al Franței.

Nicolas Sarkozy a fost plasat sub supraveghere. El a respins toate acuzațiile și susține că totul este o încercare a mai multor cetățeni libieni de a se răzbuna pentru decizia sa de a trimite avioane franceze în Libia, în timpul revoluției care a culminat cu uciderea lui Gaddafi, în toamna lui 2011.

Fostul președinte al Franței are șase luni la dispoziție pentru a contesta acuzațiile.

Citiți și: Compensați pentru condițiile din penitenciare. Cât ar putea câștiga zilnic deținuții din închisori

Citiți și: Darius Vâlcov, numit consilier al noului premier. Vă mai amintiți de politicianul care ascundea tablouri în pereți falși?

În 2016, un om de afaceri franco-libanez, Ziad Takieddine, a dezvăluit că în anul 2007 le-a adus lui Sarkozy și directorului său de campanie cinci valize cu bani din partea lui Muammar al-Gaddafi.

În 2014, fostul lider de la Palatul Élysée denunța o „instrumentalizare politică a justiției” în acest dosar în care este implicat. Totodată, Sarkozy a precizat că niciodată nu a comis „un act contrar principiilor republicane sau ale statului de drept”, potrivit AFP.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.