VIDEO În ce a constat atentatul dejucat care l-a vizat pe președintele Venezuelei, Nicolas Maduro

Gabriel Bucur 06/08/2018 | 14:47 Ştiri
VIDEO În ce a constat atentatul dejucat care l-a vizat pe președintele Venezuelei, Nicolas Maduro

Sâmbătă, în timpul unei parade militare, Nicolas Maduro, președintele Venezuelei (țara cu cea mai mare inflație din lume), a fost ținta unui atentat cu exploziv transportat cu drone, dejucat însă de autorități. Au avut loc două explozii, au fost rănite şapte persoane și au fost arestați şase suspecți, potrivit AFP, citat de News.ro.

Ministrul de Interne şi al Justiţiei, Nestor Reverol, a confirmat, duminică, faptul că presupusul „atentat” care l-a vizat pe şeful statului a fost comis cu două drone încărcate fiecare cu câte un kilogram de C4 – un puternic exploziv militar, capabil  în opinia sa, „să facă pagube pe o rază de 50 de metri”.

Una dintre drone a survolat tribuna prezidenţială, dar a fost deviată de un sistem de bruiaj şi a explodat „în afara perimetrului prevăzut”, a declarat Reverol. Totodată, și controlul celei  de-a doua drone a fost pierdut, astfel că aceasta a explodat lângă o clădire situată nu departe de locul în care se desfăşura parada militară.

„Am putut să observ cum drona care filma ceremonia a explodat”, a declarat sâmbătă seara procurorul general Tarek William Saab la CNN în spaniolă, contrazicându-l pe ministrul de Interne, care a spus că cele două dispozitive erau pilotate de „terorişti”.

Cine a revendicat atentatul

Un misterios grup rebel care ar fi alcătuit din civili şi militari a revendicat acţiunea, într-un comunicat difuzat pe reţele de socializare. „Noi nu putem să tolerăm ca populaţia să fie înfometată, ca bolnavii să nu aibă medicamente, ca moneda să nu aibă valoare, ca sistemul educativ să nu mai înveţe nimic şi să nu facă decât să îndoctrineze cu comunismul”, se arată în text, semnat de „Mişcarea naţională a soldaţilor în cămaşă”, până acum necunoscut.

„Avem, până în prezent, şase terorişti şi asasini plătiţi arestaţi, mai multe vehicule confiscate, percheziţii au avut loc în diverse hoteluri din capitală, unde probe copleşitoare au fost descoprite”, a mai declarat Reverol. Ministrul de Interne şi al Justiţiei a precizat că „executanţii şi planificatorii (atacului) din interiorul şi exteriorul ţării au fost integral identificaţi” şi că „alte arestări nu sunt excluse în orele următoare”. Potrivit acestuia, unul dintre cei arestaţi era vizat de un mandat de arestare privind un atac „terorist” vizând o bază militară la Valencia, la vest de Caracas, în 6 august 2017, scrie presa străină, potrivit News.ro. Identităţile persoanelor arestate nu sunt cunoscute încă.

„N-am nicio îndoială că numele (preşedintelui columbian, n.r.) Juan Manuel Santos se află în spatele acestui atentat”, a dat asigurări preşedintele Maduro, care a evocat totodată „finanţatori” neidentificaţi care locuiesc în Statele Unite.

La Bogota, guvernul columbian a catalogat drept „absurdă” acuzaţia formulată împotriva preşedintelui Santos. „Pot să spun categoric că nu a existat absolut nicio participare a Guvernului american în asta”, a declarat John Bolton, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump.

Şapte militari au fost răniţi şi spitalizaţi în urma atacului, potrivit ministrului Comunicaţiilor, Jorge Rodriguez.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.