Nicolas Maduro a câştigat încă un mandat ca preşedinte al Venezuelei. Este acuzat că a falsificat voturile

Sebastian Popescu 21/05/2018 | 12:00 Ştiri
Nicolas Maduro a câştigat încă un mandat ca preşedinte al Venezuelei. Este acuzat că a falsificat voturile

Nicolas Maduro a câştigat încă un mandat de şase ani ca preşedinte al Venezuelei în urma unui scrutin marcat de boicotul opoziţiei şi de fraude, anunţă BBC, citat de News.ro.

După numărarea a peste 90% din voturi, Maduro, în vârstă de 55 de ani a obţinut 67.7% din voturi, adică 5,8 milioane, a anunţat şefui Consiliului Electoral Naţional,Tibisay Lucena. Falcón a obţinut 21.2% – 1.8 milioane de voturi. Pe fondul problemelor privind alimentele generat de grava criză economică, doar 46% din electorat a venit la urne.

Citește și: Tactica președintelui venezuelean Maduro: cum vrea să salveze economia aflată în haos prin adoptarea unei criptomonede

Principalul candidat al opoziţiei Henri Falcón, a contestat rezultatul  la puţin timp de la închiderea urnelor. „Nu recunoaştem acest proces electoral ca fiind valid. Trebuie organizate noi alegeri în Venezuela”, a declarat el.

„M-au subestimat”, a declarat Maduro în faţa susţinătorilor săi adunaţi în faţa palatului prezidenţial din Caracas.

Falcon a exprimat suspiciuni legate de falsificarea votului în favoarea lui Maduro. Oficialii guvernamentali au susţinut că alegerile au fost „libere şi corecte”, dar cea mai mare parte a opoziţiei s-a asociat boicotului faţă de scrutin.

Citește și: Aurul virtual dintr-un joc video, de 7 ori mai valoros decât moneda Venezuelei

Administraţia americană a anunţat deja că nu va recunoaşte rezultatul scrutinului. Într-o postare pe Twitter înaintea votului misiunea SUA la ONU a numit procesul electoral ca fiind „o insultă la adresa democraţiei”.

Criza financiară din Venezuela s-a agravat în ultimele luni, după ce rata inflației a depășit 13.000%, potrivit Trading Economics. În acest moment, salariul minim în Venezuela este de aproape 800.000 de bolivari, echivalentul a 300 de lei. Cu alte cuvinte, la nivelul prețurilor din statul Sud-American, cu banii primiți după o lună de muncă, poți cumpăra 77 de litri de lapte, sau 23 kg de carne de pui.

Într-o încercacre disperată de a redresa economia Venezuelei, președintele Nicolas Maduro a lansat o criptomonedă națională, Petro, care să înlocuiască bolivarul. Aceasta a beneficiat de o promo­vare me­dia­tică și poli­ticămasivă, iar în pri­ma zi de tranzacționare a atras 735 de milioane de dolari.


Foto: Hepta/Mediafax