Nicolae Ciucă, despre programul de guvernare: Are în centru cetăţeanul român, iar „axul” este PNRR

Elena Marinescu 23/11/2021 | 18:41 Ştiri
Nicolae Ciucă, despre programul de guvernare: Are în centru cetăţeanul român, iar „axul” este PNRR

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că programul de guvernare depus la Parlament, care are ca principii de bază transparenţa, rezilienţa, stabilitatea, echitatea şi eficienţa, are în centru cetăţeanul român, iar „axul” este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Am depus programul de guvernare al coaliţiei. Programul se bazează pe următoarele principii: rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român„, a afirmat Ciucă, la Palatul Parlamentului.

El a precizat că este pentru prima dată când în programul de guvernare sumele alocate pentru investiţii reprezintă 7% din PIB, iar PNRR reprezintă „axul”. Potrivit lui Ciucă, se are în vedere, totodată, reducerea decalajului între comunităţile locale prin implementarea Programului „Anghel Saligny”.

Potrivit acestuia, „pe pachetul de măsuri sociale este pentru prima dată când se mărește indemnizația socială miniă la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu aproximativ 10 la sută.

Tot în programul de guvernare sunt prinse măsuri pentru creșterea alocațiilor. Salariul minim brut va crește la 2250 de lei. Pentru persoanele cu dizabilități se va asigura cea de a 13-a indemnizație. Vor continua programe la microgranturi, la tot ceea ce înseamnă pentru Horeca”, a mai spus premierul desemnat, care a fost însoţit de noua echipă guvernamentală.

Nicolae Ciucă a spus că este sigur că va colabora foarte bine cu viitorii miniştri. „Menirea noastră este să facem ca de joi seara, după ce acest Guvern va fi învestit de Parlament, să trecem la treabă pentru că cetăţenii aşteaptă de la noi stabilitate. Nu este timp pentru dezbatere doctrinară, cetăţenii au nevoie de fapte„, a subliniat el.

Apel la votarea obligativităţii certificatului verde la locul de muncă

Totodată, Ciucă a afirmat că certificatul verde reprezintă o prioritate şi a făcut apel la toţi parlamentarii să înţeleagă şi să finalizeze procesul de adoptare a legii. ”Suntem o ţară care, din păcate, am avut o experienţă tragică a valului patru”, a transmis Ciucă.

”Certificatul verde reprezintă o prioritate, suntem o ţară care, din păcate, am avut o experienţă tragică a valului patru”, a declarat, marţi premierul desemnat Nicolae Ciucă, după depunerea Programului de guvernare la Parlament.

El a făcut apel la parlamentari să adopte legea privind certificatul verde. ”Observăm că în celelalte ţări din Europa se manifestă al cincilea val aşa cum se numeşte el, ca atare, fac apel la toţi parlamentarii să înţeleagă şi să finalizeze procesul de adoptare a legii pentru certificatul verde”, a mai declarat Ciucă.

Legea care impune certificatul verde la locul de muncă în mai multe domenii este în Camera Deputaţilor, după ce a fost respinsă de Senat.

Lista Guvernului PNL – PSD – UDMR este următoarea:

* Nicolae Ciucă – premier

* Kelemen Hunor – vicepremier

* Sorin Grindeanu – vicepremier, ministerul Transporturilor şi Infrastructurii

* Ministerul Finanţelor – Adrian Câciu

* Ministerul Apărării Naţionale – Vasile Dîncu

* Ministerul Economiei – Florin Spătaru

* Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Adrian Chesnoiu

* Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila

* Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Marius Budăi

* Ministerul Culturii – Lucian Romaşcanu

* Ministerul Tineretului, Familei şi Egalităţii de şanse – Gabriela Firea

* Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Dan Vîlceanu

* Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Florin Roman

* Ministerul pentru IMM-uri – Daniel Cadariu

* Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu

* Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode

* Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu

* Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu

* Ministerul Energiei – Virgil Popescu

* Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Cseke Attila

* Ministerul Mediului, al Apelor şi Pădurilor – Tanczos Barna

* Ministerul Sportului – Eduard Novak.