Nemulțumiții din PSD cer ca patru candidați votați pentru Bruxelles să fie eliminați de pe liste

NewMoney 28/05/2019 | 09:03 Ştiri
Nemulțumiții din PSD cer ca patru candidați votați pentru Bruxelles să fie eliminați de pe liste

Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe ștampilă pe buletinele de vot și mai mulți membri ai Partidului Social Democrat cer eliminarea de pe listele pentru Bruxelles a patru candidați care au fost aduși din afara partidului.

Mai precis este vorba de Carmen Avram, Chris Terhes, Tudor Ciuhodaru și Maria Grapini, potrivit Știrilor ProTV care citează susrse din interiorul PSD. Acestea spun că mai muți membri de partid reclamă modul în care s-au realizat listele pentru alegerile europarlamentare. Drept urmare, nemulțumiții ar încerca să o convingă pe Viorica Dăncilă să renunțe la cei patru candidați care au fost votați pe listele partidului duminică. Tehnic vorbind e dificil ca Dăncilă să îi oblige pe cei patru să renunțe. Din moment ce au fost deja aleși ei sunt singurii care pot decide dacă renunță sau nu la calitatea de europarlamentar obținută în urma scrutinului de duminică.

Unul dintre social democrații nemulțumiți este fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu. Acesta a făcut pe blogul personal o analiză a greșelilor care au condus ca PSD să aibă un scor slab la alegerile de duminică. Analiza a fost publicată în cursul zilei de 27 mai, în timp ce Liviu Dragnea se pregătea să meargă la Penitenciarul Rahova, iar membri PSD se plângeau de rezultatele slabe la scrutinul din 26 mai.

„Pentru mine, e clar ca PSD-ul a pierdut alegerile pentru Parlamentul European pe mâna lui. A făcut un număr de greșeli, plecând de la premisa aroganta ca cei de la putere nu greșesc, ei au întodeauna dreptate”, începe Ioan Mircea Pașcu analiza. În opinia lui o primă greșeală ar fi fost includerea pe liste a unor membri ai cabinetului.

„A doua greșeală a fost alcătuirea listei cu oameni din afara partidului, după criteriul așa vrea mușchii mei, ceea ce a dus, pe de o parte, la revolte in organizațiile unde le-au fost impuși candidați din afara (vezi, de pilda, Timis), iar pe de alta, la demobilizarea propriului electorat (vezi cazul Ciuhandu la Iasi)”, completează fostul ministru al Apărării.

El adaugă că alegerile trebuiau abordate cu mai multă seriozitate și ar fi fost necesar ca pe liste să fie adăugate persoane care aduc voturi și să nu fie introduși „oameni nemăsurați electoral”. De remarcat că cei patru candidați pe care membri PSD nu i-ar mai vrea pe listele de Bruxelles s-au aflat pe primele șapte locuri pe buletinul de vot.

Imediat după rezultatele parțiale ale alegerilor europarlamentare, și alți membri PSD au avut reprici vehemente la adresa conducerii partidului. Încă din seara de 26 mai, Marian Oprișan a dat de înțeles că Liviu Dragnea ar face bine să se retragă de la conducerea PSD.


Foto: Mediafax