Nemții de la Bosch au ajuns la 6.500 de angajați în România și vânzări consolidate de peste 400 de milioane de euro

NewMoney 22/05/2018 | 18:32 Ştiri
Nemții de la Bosch au ajuns la 6.500 de angajați în România și vânzări consolidate de peste 400 de milioane de euro

Grupul german Bosch a avut anul trecut vânzări consolidate pe plan local de 1,9 miliarde de lei (416 milioane de euro), în creștere cu 26% față de anul anterior. Vânzările totale nete, ce includ vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiilr afiliate, s-au ridicat la 4,2 miliarde de lei (931 de milioane de euro), în creștere cu 57% față de 2016.

 „România a devenit o piață din ce în ce mai importantă pentru Bosch în ultimii ani”, a declarat Mihai Boldijar, director general Robert Bosch SRL și reprezentant al Grupului Bosch în România. El a adăugat că vânzările companiei pe plan local au înregistrat creșteri de ”două cifre” (peste 10%) și în primele trei luni ale acestui an.

Numărul angajaților Bosch din România a ajuns la finalul anului trecut la aproximativ 6.500, o creștere de 36% față de anul anterior. ”Este de așteptat ca acest număr să crească în 2018, mai ales în locaţiile din Cluj, Blaj și Timișoara”, potrivit Bosch.

Bosch a investit în România aproximativ 453 milioane de lei (aproximativ 100 milioane de euro) în 2017, în special în dezvoltarea unităţilor de producție pentru Soluții de mobilitate din Cluj și Blaj. La Cluj, Bosch fabrică, din 2014, printre altele, unități de control electronice pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple şi asistenţă la condus, dar și sisteme electronice pentru siguranță, care sporesc siguranța rutieră și confortul șoferilor. În octombrie 2017, Bosch a inaugurat un centru de training în cadrul fabricii, dedicat pregătirii elevilor în sistemul de învăţământ dual, dar și dezvoltării profesionale continue a angajaților săi. Investiția în noua clădire, cu o suprafață de 4.400 de metri pătrați și cu săli de instruire moderne, se ridică la aproximativ șase milioane de euro.

Mai mult, unitatea de producție din Blaj și-a mărit capacitatea de producție pentru componente auto de înaltă calitate, precum senzori de oxigen și componente pentru controlul transmisiei și se pregătește să adăuge noi produse în portofoliul său în 2018, cum ar fi senzori pentru emisiile de oxizi de azot. Din 2007, fabrica produce, de asemenea, componente pentru sectorul de tehnologie industrială. Bosch a început anul acesta construcția unei noi clădiri de birouri în cadrul fabricii, aceasta urmând să fie inaugurată în 2019.

În plus, Bosch a decis să își extindă activitățile de producție şi pe sectorul de bunuri de larg consum, astfel că BSH Electrocasnice, companie din grup, a achiziționat recent un teren de 40 de hectare pentru construirea unei fabrici de mașini de spălat în Simeria. În următorii ani, compania va investi aproximativ 110 milioane de euro în acest proiect. BSH va demara anul acesta construcția unei hale de producție, precum și a unui centru logistic și a unei clădiri de birouri. BSH Electrocasnice plănuiește să înceapă producția de mașini de spălat în Simeria în 2020. Din 2022, noua fabrică va avea o capacitate anuală de producție de peste un milion de mașini de spălat destinate pieței europene.

Totodată, Bosch a demarat construcția propriului centru de inginerie la Cluj-Napoca anul acesta. Compania va investi aproximativ 25 milioane de euro în acest proiect. Noua clădire, care va avea o suprafață de aproximativ 17.000 de metri pătrați, va concentra, din 2019, activitățile desfășurate anterior în mai multe locații din Cluj. În prezent, aproximativ 400 de angajați își desfășoară activitatea în sediile Centrului de Inginerie din Cluj-Napoca.