Nelu Tătaru: Primele tranșe de vaccin anti-COVID-19 vor imuniza 4,6% din populaţie

Elena Marinescu 13/11/2020 | 20:45 Ştiri
Nelu Tătaru: Primele tranșe de vaccin anti-COVID-19 vor imuniza 4,6% din populaţie

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat, vineri, că primele tranșe din vaccinul anti-COVID-19 vor ajunge în România începând cu luna ianuarie 2021, însă doar 4,6% dintre români vor beneficia de imunizare. 

Ministrul a recunoscut că, deocamdată, autoritățile nu au un plan bine pus la punct de transport și depozitare a dozelor de vaccin. „Avem două tipuri de vaccinuri, care vin la minus 80, minus 90 de grade. Sunt şi cele de la 2-8 grade. Implică gestionarea transportului care se face de firma producătoare, depozitarea, distribuirea. Cele patru grupe de persoane care vor fi vaccinate. Se începe cu personalul medical, personalul din prima linie. Sunt cei din grupele de risc, iar populaţia urmând, oarecum din martie-aprilie, primăvară spre vară.

Vor veni aceste tranşe de la cele trei firme cu care are Comunitatea Europeană aceste contracte în următoarele 6 luni, din ianuarie-februarie. Noi, ca şi ţară comunitară avem un număr de doze reprezentând 4,6% din populaţia comunitară”, a declarat Nelu Tătaru la Antena3.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a anunțat că vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu, odată ce va fi disponibil și în România. Medicul a mai declarat că populația va căpăta încredere în imunizare prin vaccinarea medicilor și a persoanelor din categoriilor la risc.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții, că este probabil ca populația generală a României să fie vaccinată împotriva noului coronavirus în primăvara spre vara anului 2021. Nu se știe încă ziua când vaccinul va fi produs și distribuit, însă șeful statului a precizat că e foarte probabil ca vaccinul să devină posibil și să fie la dispozitie românilor începând din primul trimestrul al anului 2021.