Nelu Tătaru: Luna septembrie este o lună de încercare, o lună de foc

Elena Marinescu 14/09/2020 | 21:14 Ştiri
Nelu Tătaru: Luna septembrie este o lună de încercare, o lună de foc

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a comentat, luni seară, prima zi de şcoală şi a afirmat că, aşa cum anunţat anterior, luna septembrie este o lună de încercare, referindu-se inclusiv la deschiderea anului şcolar şi la alegerile care urmează. Ministrul afirmă că, în cea mai mare parte, normele au fost respectate în interiorul şcolilor, chiar dacă până să se ajungă în clase au fost momente de aglomeraţie.

El a declarat că, deși în curtea unităților de învățământ s-au respectat regulile anti-COVID la deschiderea anului școlar, nu a fost în regulă aglomerația care s-a format la sosirea și la plecarea elevilor. „Sper că a fost doar la început”, a spus ministrul, despre aglomerație. Întrebat ce este de făcut să nu mai fie aglomerație la porțile școlilor, Nelu Tătaru a declarat: „Cadrul didactic are menirea să explice ce trebuie să facă elevul până la şcoală, ce trebuie să facă când pleacă de la şcoală. Regulile sunt simple: mască, distanţare, dezinfectare”, a mai spus Tătaru.

Ministrul consideră că era necesar ca şcoala să înceapă atât din punct de vedere didactic, social şi emoţional. ”Luna septembrie este o lună de încercare, o lună de foc, în măsura în care am avit mai multe măsuri de relaxare”, a afirmat, luni seară, la Digi 24, Nelu Tătaru. Acesta a afirmat că, în cea mai mare parte, normele au fost respectate în interiorul şcolilor.

Astăzi, în prima zi de şcoală, în marea majoritate s-au respectat regulile, după intrarea în curte, spre şcoală. Pânî la intrarea în curte, înspre şcoală, a fost destul de aglomerat şi am observat că şi în fata şcolilor a fost aglomeraţie. Sper că a fost doar o zi de ănceput în caren nu eram obişnuiţi pentru unînceput de şcoală în acest mod (…) Era imperios necesar să înceapă şcoala, atât din punct de vedere didactic, social şi emoţional. Copiii îşi doreau, copiii îşi doreau şi trebuiau să existe nişte reguli”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

Ministrul a spus că se aşteaptă la o creştere a numărui de cazuri de infectare cu noul coronavirus, după reluarea cursurilor. ”Sperăm ca riscurile să fie reduse la minim, să avem o creştere uşor perceptibilă, să rămânem pe acest platou pe care ne aflăm astăzi, până în 1.500 de cazuri. În respectarea regulilor există un parteneriat: elevi, profesori, părinţi”, a mai declarat Nelu Tătaru, precizând că perioada critică este de 10 – 14 zile.

Nelu Tătaru a fost întrebat când vom avea al doilea val al pandemiei de coronavirus şi a răspuns: ”Staţi să terminăm valul 1. Noi avem cea de-a doua fază a primului val sau cea de-a doua cocoaşă, suntem în acel platou pe care intenţionăm să îl menţinem pe aceste 2 săptămâni, 10- 14 zile în care vedem efectul de la începutul şcolii, efect pe care trebuie să îl observăm în rândul copiilor, dar şi în rândul profesorilor. Respectarea regulilor ar trebui să ne lase în acelaşi platou, cu o creştere relativ mică de la o zi la alta”.

În condiţiile în care ducem spre începutul lui octombrie şi vedem că gestionăm bine începutul acestei şcoli şi perioadei de învăţământ, ne va putea face ca spre jumătatea a doua a lunii octombrie – noiembrie, să avem şi o scădere a numărului de cazuri. Să nu uităm că va veni sezonul gripal, să nu uităm că există sezon rece, să nu uităm că există patologie şi comorbidităţi. Trebuie să avem grijă la absolut toate”, a mai afirmat Nelu Tătaru.