Nelu Tătaru anunță măriri de venituri pentru angajații de la Ambulanță. Ce salarii sunt în sistemul medical

Elena Marinescu 27/11/2020 | 21:35 Ştiri
Nelu Tătaru anunță măriri de venituri pentru angajații de la Ambulanță. Ce salarii sunt în sistemul medical
Ministrul Sănătății a anunțat, vineri seara, în ședința de guvern, că angajații de la Ambulanță vor primi un spor de 25%, după protestele din ultimele săptămâni. Tot în ședința condusă de Ludovic Orban, a anunțat că este pusă la punct și o HG pentru strategia de vaccinare anti-COVID-19.”Acel spor de 25% pentru cei de la Ambulanță se va completa cu cel de 55% pe care îl aveau și vor avea 80%. Avem o Hotărâre de Guvern pentru strategia de vaccinare, suntem pregătiți.”, a spus Nelu Tătaru.

”Am avut negocieri cu Sanitas, Solidaritatea, cu sindicatul angajaţilor din Ambulanţă şi au rezultat o serie de concluzii care trebuie transpuse într-un proiect de act normativ. Suntem pregătiţi?”, l-a întrebat, vineri seară, premierul Ludovic Orban pe ministrul Nelu Tătaru, în debutul şedinţei de Guvern.

Tătaru a explicat că sunt pregătite două acte normative.  ”Da, suntem pregătiţi. Avem şi o HG şi o OUG. Din discuţiile pe care le-am avut cu Ministerul Finanţelor, am preluat observaţiile, iar acel spor de 25% pe care l-am discutat cu Sindicatul Ambulanţa se va alinia, se va completa cu cel de 55% pe care-l aveau şi vor avea un spor de 80%”, a răspuns Nelu Tătaru.

În prezent, conform Institutului Național de Sănătate Publică, nivelul salariului de bază în sistemul sanitar a ajuns la:

Medic Șef Centru 8172 – 16345 lei
Asistent I 3538 lei
Asistent Medical 4150 – 5197 lei
Asistent medical principal 4752 – 5412 lei
Asistent social principal 5585 lei
Biochimist debutant 4884 lei
Biochimist principal 7576
Biochimist specialist 6044 – 6506 lei
Farmacist primar 8539 lei
Îngrijitoare2897 lei
Medic 7971 lei
Medic primar 7593 – 15567 lei
Medic rezident anul I 5700 – 6757 lei
Medic rezident anul II 6100 lei
Medic rezident anul III 6700 – 7203 lei
Medic specialist 6165 – 12330 lei
Șofer ambulanță I 3837 lei
Șofer ambulanță II 3541 – 3721 lei

La aceste salarii de bază se mai adaugă indemnizația pentru Titlul Științific de Doctor, în cuantum de 950 lei, indemnizația de hrană, cu valoare de 347 lei, sporul de vechime și sporul de toxicitate plus diverse alte sporuri, care se stabilesc în funcție de conducerea fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele reprezentative la nivel de unitate/sindicate aflate la o federație reprezentativă pe grup de unități/sector și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli.

Venitul unui medic (primar, specialist sau rezident) este reprezentat de salariul de bază, la care se adaugă o sumă de bani aferentă gărzilor realizate în acea lună și sporul pentru condițiile de muncă. De asemenea, se poate adăuga o indemnizație pentru titlurile științifice dobândite. Salariul variază în funcție de gradație și de funcția deținută. De exemplu, un medic primar șef de secție poate câștiga mai mult decât un medic primar fără funcție de conducere.

Cele mai bine plătite specializări sunt :

Anestezia și Terapie Intensivă.
Urgențe, Oncologie sau Radiologie
Radiologii cu competențe specifice precum ”Computer Tomograf” sau ”Rezonanță Magnetică Nucleară”
Cardiologii cu experiență
Specialiștii în medicina de laborator

În contextul pandemiei cu noul coronavirus, salariile de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar au fost suplimentate, cel puțin la nivel teoretic, în felul următor: mai multe categorii de angajaţi din sistemul sanitar, implicaţi în gestionarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, vor primi sau au primit deja un spor de doar până la 30% din salariul de bază, potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne şi Ministerului de Finanţe nr. 1070/94/2087/2020, publicat în Monitorul Oficial.

Cel mai mare spor, cel de 30% din salariu, fiind acordat angajaţilor care acordă asistenţă medicală pacienţilor confirmaţi cu forme medii sau severe de COVID-19. Însă pentru gestionarea pacienţilor care sunt doar suspecţi de infectare cu noul Coronavirus, iar anumite categorii de angajaţi din sistemul sanitar primesc spor cuprins între 5% şi 20% din salariul de bază, conform actului normativ menţionat menționat mai sus.

În plus, mai multe categorii de angajaţi din sistemul sanitar, implicaţi în gestionarea crizei medicale impuse de pandemie, ar trebui să primească şi un stimulent de risc în valoare de 500 euro brut lunar, iar peste 46.000 de angajaţi din sistemul sanitar au primit sau urmează să primească un stimulent de risc pentru noul Coronavirus, care ar totaliza 2.500 lei brut.