Neguț. Sergiu Neguț

Puțini oameni de afaceri din noul val se pot lăuda cu o experiență mai diversă decât Sergiu Neguț (47 de ani), business angel.

Două precizări se impun de la bun început: Sergiu Neguț nu se laudă, iar „pălăria“ de business angel este neîncăpătoare pentru rolurile pe care acesta le-a jucat în ultimul deceniu. De-a lungul anului 2019, s-au petrecut două eve­nimente care au consacrat flerul său investițional.

În prima parte a lunii decembrie, Neguț anunța atragerea unei investiții de 14 milioane de dolari pentru unul dintre startupurile în care este implicat. Pe lângă valoarea ridicată a investiției, important în această poveste este prestigiul unuia dintre investitorii care și-au pariat banii pe FintechOS, o companie tehnologică dintr-un sector pe care de­numirea companiei o sugerează limpede, fondată acum doi ani de Neguț și de tânărul antreprenor Teodor Blidăruș. Unul dintre cele două fonduri nou-intrate în companie este Earlybird, al cărui partener – Da Lupu – a descoperit potențialul uriaș pe care îl avea UiPath și a pus compania pe traiectoria creșterii globale. FintechOS vinde soluții digitale pentru bănci și societăți de asigurări din peste 20 de țări din trei continente. De remarcat că veniturile sale recurente au crescut cu 450% în 2019.

Tot în 2019, Neguț și-a pus semnătura pe o tran­zacție importantă, însă din cu totul alt domeniu – este vorba despre vânzarea a 75% din acțiunile FruFru – producător și retailer de mâncare sănă­toasă – către Unilever. Neguț și alți investitori și-au vândut toate acțiunile, în vreme ce Mihai Simiuc, fondatorul companiei, a mai rămas cu 25% din participații. Acea tranzacție a rămas unul dintre misterele anului, fiind estimată într-o plajă largă, care merge de la câteva milioane de euro până la peste zece milioane de euro.

ÎNCEPUTURI. Notorietatea lui Neguț nu a început însă nici în tehnologie, nici în industria hranei sănă­toase. Acum aproape 15 ani, el devenea un manager de succes ca director general adjunct și acționar minoritar al lanțului de servicii medicale private Regina Maria, pe atunci Centrul Medical Unirea. Doctorul Wargha Enayati l-a adus pe Neguț pentru a duce compania într-o nouă etapă de dezvoltare prin atragerea unor investitori profesioniști. Fostul executiv, actual business angel, își amintește că după șase ani – momentul în care a plecat (nu de bunăvoie) și și-a vândut acțiunile – compania crescuse de 12 ori. Un mare fond de investiții deja intrase la Regina Maria, iar peste câțiva ani, întreaga companie avea să fie „înghițită“ de un investitor și mai mare – Mid Europa Partners – proprie­tar și azi.

Mergând și mai adânc în biografia sa, vedem că totul a început în prima parte a anilor 2000, când, cu 100.000 de euro, își plătește un MBA la INSEAD în Franța. Banii i-a câștigat dintr-o firmă de consul­tanță – activitate asupra căreia a mai revenit de-a lungul timpului. Între 2012 și 2014 a fost consultant în cadrul firmei de consultanță Wanted Transformation.

Este absolventul a două facultăți în România – cea de Calculatoare de la Politehnică și cea de Relații Internaționale de la ASE. Legătura cu mediul academic o păstrează și astăzi, în calitate de investitor și profesor la programul MBA Maastricht School of Management Romania și în cadrul facultății de antreprenoriat Entrepreneurship Academy.

Pe lângă proiectele educaționale, are acțiuni în alte două companii tehnologice – 2Performant, o agenție de optimizare a vânzărilor online, și un furnizor de servicii digitale pentru companiile din industria financiară, Softelligence. De asemenea, este membru al boardului Bittnet, integrator de soluții IT.

CONTINUĂRI. Experiența de la Regina Maria – de precizat că anterior a fost project manager pentru expansiune în Europa Centrală și de Est la Amgen, companie farmaceutică de biotehnologie – nu l-a putut ține departe prea mult timp de industria privată de sănătate. Așa că a investit în Intermedicas, furnizor de servicii medicale de second opi­nion, alături de foști colegi de la Regina Maria. Șase ani mai târziu, și-a vândut acțiunile cu un randament rezonabil, după propriile declarații. De altfel, acolo avea să se întâlnească și cu Wargha Enayati, primul partener care i-a pus în lumină calitățile.

Ca o constatare de ordin personal, Sergiu Neguț are și calități actoricești, vizibile în modul în care prezintă evenimente importante ale asociației de antreprenori Romanian Business Leaders (RBL), în al cărei board este prezent. Cea mai recentă „pres­tație“ a fost moderarea summitului RBL din primă­vara lui 2019. Capacitatea de a se manifesta dezinvolt pe o scenă în fața a sute de oameni poate fi o explicație pentru puterea de convingere și cre­di­bilitatea pe care Neguț le are în fața partenerilor săi, trecuți și actuali. Să nu uităm că recent a convins fondul care a descoperit singurul unicorn ro­mânesc să intre într-una din companiile sale.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.