NATO lansează cel mai amplu exerciţiu militar Air Defender 23

Elena Marinescu 07/06/2023 | 17:17 Ştiri
NATO lansează cel mai amplu exerciţiu militar Air Defender 23

NATO va face săptămâna viitoare cel mai amplu exerciţiu implicând manevre aeriene, ”Air Defender 23” – coordonat de Germania -, care se desfăşoară timp de zece zile şi la care vor participa aeronave militare din 25 de ţări.

La exerciţiul Air Defender 23 urmează să ia parte 220 de aeronave, din 25 de state membre NATO şi ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, anunţă miercuri oficiali americani şi germani. Acest exerciţiu urmează să fie de natură pur defensivă, însă are scopul să transmită un mesaj şi anume Rusiei, declară presei ambasadoarea Statelor Unite în Germania, Amy Gutmann, potrivit AFP.

”Aş fi foarte surprinsă ca vreun lider mondial să nu ia notă de ceea ce arată asta ca spirit al acestei Alianţe, ce înseamnă forţa acestei Alianţe, iar asta îl include şi pe Vladimir Putin”, preşedintele Rusiei, a subliniat ea.

Air Defender 23 include o formare operaţională şi tactică – în principal în Germania -, dar şi Cehia, Estonia şi Letonia. Acest exerciţiu a fost conceput în 2018 – în parte ca reacţie faţă de anexarea Crimeei în 2014 de către Rusia -, însă nu vizează pe ”nimeni” anume, dă asigurări comandantul Forţeşpr Aeriene germane, generalul Ingo Gerhartz. ”Suntem o alianţă defensivă, iar acest exerciţiu în acest fel este planificat”, subliniază el.

”S-au schimnat multe lucruri în perisajul strategic mondial, mai ales aici, în Europa”, declară directorul Gărzii Naţionale Aeriene americane, generalul Michael Loh. NATO se află într-un ”punct de cotitură”, a mai spus oficialul militar.

Potrivit acestuia, exerciţiul vizează „să completeze prezenţa permamentă a Statelor Unite în Europa şi furnizeze o formare la o scară mai mare decât ceea ce se face de obicei pe continent”, conform sursei citate de News.ro.

Întrebat despre eventuale perturbări ale transportului aerian civil în timpul exerciţiului, generalul Gerhartz a insistat asupra faptului că planificatorii au făcut ”tot ceea ce le-a stat în putere” să evite întârzieri sau anulări de zboruri, în contextul în care începe vacanţa şcolară în anumite regiuni din Germania.

În acest stadiu nu se prevede ca Air Defender să devină un exerciţiu regulat, anunţă Amy Gutmann, care şi-a expriat totuşi speranţa să nu fie şi ultimul.