Ştiri

NATO îşi construieşte în România cea mai mare bază din Europa

România a început să construiască cea mai mare bază militară europeană a NATO, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică vrea să-şi consolideze capacităţile în regiunea Mării Negre şi să monitorizeze activitatea Rusiei în această regiune, relatează News.ro, care citează Newsweek.

Acest proiect – estimat la 2,7 miliarde de dolari – vizează o extindere a celei de-a 57-a baze aeriene a armatei române, Mihail Kogălniceanu, situată în apropiere de oraşul port Contanţa.

Noua instalaţie urmează să aibă un perimetru de aproximativ 32 de kilometri şi o suprafaţă de 28,4 kilometri pătraţi şi să găzduiască 10.000 de membri ai persoanlului NATO şi familiile acestora.

România este de mult timp un nod-cheie a operaţiunilor NATO în regiunea Mării Negre.

Mii de militari americani au tranzitat, s-au antrenat şi au participat la misiuni în domeniul securităţii în România după invazia Ucrainei de către Rusia.

Aeronave americane de luptă şi spionaj operează cu regularitate în această bază în cadrul unor operaţiuni de patrulare NATO.

Postul paneuropean de televiziune Euronews dezvăluia săptămâna aceasta că au început lucrări la infrastructura de bază – drumuri de acces şi reţea electrică.

Mai multe piste noi urmează să fie construite pentru a putea deservi mai multe tipuri de aeronave.

Comandantul bazei, Nicolae Creţu, declară că urmează să existe ”hangare de mentenanţă, depozite de carburant, muniţie, echipament, material tehnic aeronautic, simulatoare, instalaţii de reaprovizionare, cazare, tot ceea ce este necsar susţinerii operării şi misiunilor unei baze de această mărime”.

NATO a început să construiască o reţea de patru grupuri tactice de luptă multinaţionale ale Prezenţei Avansate Consolidate (EFP) în regiunea Mării Baltice, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014.

După invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022, Alianţa şi-a consolidat aceste misiuni şi a înfiinţat alte patru grupuri tacice în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia.

Franţa este ţara-cadru a grupurilor din România, iar Belgia, Luxemburgul, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia şi Statele Unite contribuie cu forţe.

Bucureştiul vrea o colaborare mai strânsă cu aliaţii săi din NATO – mai ales cu Statele Unite -, în contextul în care Marea Neagră devine un teatru de confruntare tot mai tensionat între Ucraina şi Rusia, dar şi între Moscova şi Occident.

”România s-a impus deja ca un punct de ancorare pe flancul de est al NATO şi UE”, declara în iunie pentru Newsweek premierul Marcel Ciolacu.

”România este şi va continua să fie un aliat de încredere al Statelor Unite dedicat stabilităţii şi păcii în Europa Centrală şi de Est. Suntem hotărâţi să contribuim puternic la comunitatea transatlantică şi să susţinem ferm valorile democratice şi drepturile şi libertăţile fundamentale”, declara Ciolacu.

Andrei Dumitru

Recent Posts

MAGGI aduce aromele Asiei în bucătăriile românilor (P)

MAGGI lansează un nou portofoliu de produse inspirate de aromele diverse și tentante ale bucătăriei…

o oră ago

Experții crypto spun că 99Bitcoins ar putea urma drumul Bitcoin în 2024 (P)

În contextul discuțiilor investitorilor despre evoluția standardului emergent al tokenului BRC-20 pe rețeaua Bitcoin, se…

2 ore ago

Bolt Food se lansează într-un nou oraș din România

Bolt lansează și în Brașov serviciul Bolt Food prin intermediul căreia utilizatorii pot comanda mâncare…

2 ore ago

Beneficiile salariale pentru angajați și angajatori: Cum alegem cea mai bună variantă? Ce avantaje fiscale putem avea?

Pentru a menține pachetele salariale la un nivel competitiv, angajatorii se află într-o continuă explorare…

3 ore ago

Varșovia: Debut fabulos al lui Kirill Shevchenko în fața multiplului campion mondial, Magnus Carlsen

A început Superbet Rapid & Blitz Varșovia, prima etapă a ediției 2024 a Grand Chess…

3 ore ago

Vineri începe campania electorală pentru alegerile din 9 iunie

Biroul Electoral Central informează că vineri începe campania electorală pentru alegerile din data de 9…

3 ore ago

Acest website folosește cookies