A murit milionarul care deținea multe din simbolurile economiei lui Ceaușescu

Florel Manu 24/01/2017 | 10:49 Ştiri
A murit milionarul care deținea multe din simbolurile economiei lui Ceaușescu

Controversatul om de afaceri Dan Adamescu a murit în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 68 de ani, într-un spital privat din Capitală, unde era internat sub pază. Acesta a deținut de-a lungul timpului pachete semnificative de acțiuni la Astra Asigurări, Unirea Shopping Center, hotelurile Intercontinental și Rex, clubul de fotbal Oțelul Galați și cotidianul România Liberă.

Adamescu se afla încă de anul trecut din decembrie în comă indusă ca urmare a unei septicemii. Omul de afaceri, care împreună cu familia sa controla cotidianul România Liberă, suferea de mai mute boli care s-au agravat în perioada în care acesta se afla în penitenciar, unde executa patru ani și patru luni de închisoare  în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale.

Citiți și: The Telegraph: Nora lui Dan Adamescu acuză statul român că a încercat să o răpească. Ce dovezi are?

Adamescu a făcut și cerere de eliberare condiționată, însă aceasta i-a fost respinsă de magistrați.

Imperiul Adamescu

În urma omului de afaceri rămân mai  multe semne de întrebare, dar și afaceri de zeci de milioane de euro. Unele au rezistat după ce Adamescu a intrat în atenția procurorilor DNA, iar altele s-au năruit. Dan Adamescu a ajuns să controleze mai multe simboluri ale fostei economii ceaușiste. Unul dintre acestea este Astra Asigurări, care a apărut în 1990, după divizarea fostului monopol de stat ADAS (Administrația Asigurărilor de Stat) în Astra și Asirom. Societatea a preluat divizia de reasigurări a ADAS și a funcționat ca instituție de stat până în 2000. A urmat apoi includerea în procesul de privatizare, care a fost finalizat de Fondul Proprietății de Stat în 2002. Compania Astra a fost mulți ani liderul pieței de asigurări din România, însă în august 2015 aceasta a intrat în faliment pentru că  nu a reușit să respecte termenul pentru majorarea capitalului social. Nu au existat nici cereri ferme de preluare a companiei Astra, iar omul de afaceri, care anunțase inițial că va suporta majorarea de capital, nu a putut demonstra că deținea resursele financiare necesare pentru această operațiune. Majorarea de capital a fost necesară pentru că Astra avea fonduri proprii mult prea mici în raport cu cuantumul despăgubirilor pe care ar fi trebuit să le onoreze.

Citiți și: Toate lucrurile mai puțin știute despre proprietarul Veranda Mall

Un alt simbol al economiei ceaușite, magazinul Unirea, a fost preluat de Adamescu în anii `90 prin compania The Nova Group care a ajuns să dețină 74,16% din acțiuni. Și acest business i-a adus necazuri omului de afaceri. În ultima perioadă acesta a fost în război deschis cu fosta soție, Carmen Palade, președinte al Consiliului de Administrație al Unirea Shopping Center. Ce doi au divorțat oficial în iunie 2016. Problemele însă au rămas. Carmen Palade nu a mai fost dorită la conducerea Consiliului de Administrație de compania Nova Group, al cărei președinte este fiul lui Dan Adamescu, Alexander Adamescu. „The Nova Group (TNG), care deţine aproximativ 74% din acţiuni, a încercat să obțină o întrunire a acţionarilor, pentru a o elibera pe Carmen Palade din funcție şi pentru a nominaliza un înlocuitor al acesteia în Consiliul de Administraţie. Începând cu 23 martie 2016, TNG România a solicitat în mod repetat întrunirea adunării generale a asociaților, însă Carmen Palade a refuzat să facă acest lucru, blocând definitiv compania și înlăturând toate eforturile de a o elibera din funcție”, se arăta într-un comunicat din octombrie 2016, transmis de compania care controlează Unirea Shopping Center.

Dan Adamescu mai deține și un pachet de 30% din acțiuni la Hotelul Intercontinental, unul din simbolurile Capitalei, alături de Ateneul Român.  Și asta nu este tot. Un alt simbol, al stațiunii Mamaia de această dată, hotelul Rex, a fost cumpărat de Dan Adamescu în 2006, de la omul de afaceri Viorel Păunescu în urma unei tranzacții estimată la zece milioane de euro. Aceasta fost și prima mare investiție a omului de afaceri în turism.

Citiți și: Remus Borza și Gruia Stoica, acționari la fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals

Clubul de fotbal Oțelul Galați, considerat o mișcare sportivă muncitorească în perioada ceaușistă, a fost cumpărat de Dan Adamescu în 2012, la un an după ce echipa a câștigat campionatul intern și participase în grupele Ligii Campionilor, unde încasase 20 de milioane de  euro de la UEFA. Nici această afacere nu i-a adus liniștea lui Adamescu. La doi ani de la preluare, clubul a intrat în insolvență, iar Marius Stan, fost președinte al clubului și primar al Galațiului, l-a acuzat pe omul de afaceri că a falimentat Oțelul.

România Liberă este una dintre cele mai vechi investiții ale lui Adamescu, ziarul fiind cumpărat de omul de afaceri în urmă cu aproape 13 ani. Dan Adamescu a fost proprietar la România Liberă și în perioada 1992‑1993, dar în urma unor majorări de capital social, a fost înlăturat. În 2004 a devenit asociat cu Waz Media Grup şi a reintrat în acţionariatul României Libere.

Aproape de Elena Ceaușescu

Dan Adamescu a absolvit Academia de Studii Economice în 1971 și a ajuns să lucreze la ICL Universal Consignația, compania care controla importurile, în special de  bunuri alimentare. Adamescu se bucura și de atenția Elenei Ceaușescu. Aceasta îi cerea tânărului gestionar să aibă grijă de aprovizionarea cu alimente a cantinei ICECHIM (Institutul de Cercetare Chimică). Asta a făcut ca Adamescu să aibă trecere în marile cercuri ale puterii comuniste. În 1978 el a ajuns în Germania Federală pentru o operație mai complicată și acolo a rămas, unde a dobândit și cetățenia germană. Din 1980 el a pornit în Germania o afacere de import-export cu aparatură electronică.

În 1989, după căderea comunismului, Adamescu avea, în Germania, afaceri de 60 de milioane de mărci și un  profit de 12 milioane de mărci. El a revenit atunci în România și a pornit o afacere cu aparatură electronică, în special cu televizoare Mega Vision.

Acasta avea să fie începutul unei cariere strălucite în business în România postcomunistă, unde pe lângă comerțul cu electronice și electrocasnice a înființat compania Megaconstruct, după care a preluat hotelul Modern din Capitală pe care l-a transformat în centru de afaceri la jumătatea anilor `90. În perioada care a urmat, Adamescu și-a construit un adevărat imperiu cu afaceri în construcții, comerț, media sau domeniul financiar.

Acum, după decesul lui Adamescu situația legată de moștenirea afacerilor sale seamănă la indigo cu situația creată după moartea lui Dinu Patriciu. Și anume probleme legate de partaj după un divorț și moștenitori care își revendicau o mare parte a averii.

 

 


Sursă foto: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.