Munca de birou îngrașă 2 din 3 angajați. Care sunt soluțiile pentru a slăbi

Gabriel Bucur 05/07/2017 | 12:54 Ştiri
Munca de birou îngrașă 2 din 3 angajați. Care sunt soluțiile pentru a slăbi

Doi din trei angajați din România recunosc că s-au îngrășat în ultimul an, iar printre cauze se numără mai ales lipsa practicării unui sport, dar și stresul, oboseala și mesele neregulate, arată cel mai recent studiu realizat de platforma de recrutare eJobs.

Aproape jumătate (48%) din cei care s-au îngrășat în ultimul an au luat în plus cinci kilograme, 38% au luat între cinci și zece kilograme, iar restul de 14% au acumulat peste zece kilograme. Circa șase din zece (58%) respondenți au recunoscut că nu au fost la sală sau nu au practicat niciun sport în ultimele șase luni, din cauza oboselii sau din lipsă de timp. Cei care spun că fac sport regulat fac parte din categoria celor care și-au menținut greutatea: 29% merg la sală sau fac sport măcar o data pe săptămână.

„Majoritatea persoanelor care s-au îngrășat mănâncă pe fond de stres, consumă carbohidrați cel puțin o dată pe zi și se culcă după ora 23:00”, arată studiul eJobs. Circa 75% din cei chestionați consumă carbohidrați cel puțin o dată pe zi (pâine covrigi, paste, cartofi, dulciuri, etc.), iar aproape jumătate din participanții la studiu consideră că snacks-urile se numără printre factorii care cauzează creșterea în greutate. Din cei care declară că s-au îngrășat în ultimul an, jumătate (49%) consumă produse care conțin făină și zahăr, de câteva ori pe zi.

„Alimentația sănătoasă nu înseamna o dietă strictă, ci ne ajută să avem o stare generală de bine și mai multă energie. Este important să conștientizăm că aceste lucruri sunt posibile cu o alimentație potrivită și cu respectarea orelor de somn. Nutriția nu este esențială doar pentru siluetă, ea joacă un rol mai important pentru sănătatea noastră și pentru felul în care arătăm și funcționăm”, a declarat Valentin Bunea, Founder & Managing Partner al centrului de nutriție Body Engineering.

Potrivit studiului, 61% din cei care au crescut în greutate merg la somn după ora 23:00. În același timp, grupul persoanelor care si-au mentinut greutatea are cea mai mare pondere (50%) pentru categoria celor care merg la somn devreme, până în ora 23:00.

Majoritatea celor chestionați (87%) consideră grăsimile alimentare responsabile de îngrășare și/sau boli cardiovasculare. „Esențial în procesul de slăbire este să înlocuim carbohidrații cu o sursă sănătoasă de grăsimi. Corpul folosește energia de la ultima masă consumată, iar pentru a ajunge la grăsimi ar trebui să ardă zahărul din organism, de aceea este important într-o dietă sănătoasă să excludem complet dulciurile, produsele făinoase, carbohidrații și să mergem la culcare înainte de ora 23:00”, mai spune nutriționistul Valentin Bunea.

Circa 19% din respondenți obișnuiesc să sară peste masa de prânz în zilele de lucru, 37% din ei iau prânzul la birou, o altă treime (32%) mănâncă în sala de mese și doar 10% ies la cantină/restaurant. Mai puțin de jumătate (43%) din cei chestionați își aduc pachet de acasă pentru masa de prânz. O treime (29%) obișnuiesc să își cumpere mâncare gătită de la cantină/restaurant, 15% preferă snacks-urile, iar 11% mâncare de tip fast-food sau pizza. Majoritatea (75%) respondenților alocă sub 15 lei pentru masa de prânz, o treime (32%) alocă sub 10 lei, 43% cheltuie între 10 și 15 lei, 19% între 15 și 20 de lei și doar 6% obișnuiesc să dea pentru prânz peste 20 de lei.

 


 FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.