Mult așteptata autostradă Sibiu-Pitești, scoasă la licitație. Când va fi gata?

Andreea Neferu 11/07/2017 | 10:45 Ştiri
Mult așteptata autostradă Sibiu-Pitești, scoasă la licitație. Când va fi gata?

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos la licitație partea de proiectare și execuție a capetelor autostrăzii Sibiu-Pitești. Valoarea estimată a contractelor pentru cele două tronsoane, ce însumează puțin peste 43 de kilometri, este de aproape 2,6 miliarde de lei (peste 560 de milioane de euro), adică o medie de 60 de milioane de lei (13 milioane de euro) pe kilometru. 

Mult așteptata autostradă Sibiu-Pitești va fi împărțită, în total, în cinci secțiuni. În total, autostrada Sibiu-Pitești va avea aproape 123 de kilometri, iar cele două capete ale drumului, ce vor avea în total peste 43 de kilometri, acoperă 35% din traseul total.

Prima porțiune a autostrăzii, între kilometrii 0+000 și 13+170, începe în zona localităţii Șelimbăr, la intersecţia cu centura Sibiu. Aliniamentul se continuă la vest de DN7, în paralel cu acesta, fiind amplasat într-o zonă colinară până la kilometrul 6, în zona localității Veștem. În continuare, traseul autostrăzii traversează la vest de Tălmaciu, drumul judeţean DJ 105G, Avrig – Marsa – Tălmaciu – Sadu, până în zona Boița, unde este prevăzut un nod rutier ce asigură conectivitatea temporară a autostrazii Sibiu-Pitesti cu DN7. Valoarea estimată a contractului pentru proiectarea și construcția acestui tronson de 13 kilometri este de aproape 766 de milioane de lei, iar termenul de proiectare – 12 luni, la care se adaugă 36 de luni pentru execuția lucrărilor. Pe de altă parte, celălalt capăt al autostrăzii se întinde între kilometrii 92+600 și 122+950, iar traseul începe în zona localităţii Curtea de Argeș și se continuă paralel cu râul Argeș până la actuala centura a municipiului Pitești. Valoarea estimată a contractului este de 1,8 miliarde de lei, iar termenul de proiectare – 12 luni, la care se adaugă 48 de luni pentru execuția lucrărilor.

Dacă cele două contracte vor fi atribuite anul acesta, pe primul tronson se va putea circula peste patru ani, iar pe al doilea, peste cinci ani, potrivit estimărilor NewMoney pe baza datelor din documentația de pe e-licitatie.ro.

Pentru autostrada Sibiu-Pitești s-a semnat un contract pentru realizarea stu­diului de fezabilitate, care ar urma să fie finalizat integral în luna august. În 2017, după cum NewMoney scria, CNAIR a alocat pentru această au­to­stradă „fa­bu­­loa­sa“ sumă de 21,4 mili­oane de lei.


Sursă foto: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.