Breaking News: Moțiunea de cenzură a fost adoptată. Guvernul Orban a fost demis – LIVE VIDEO

NewMoney 05/02/2020 | 15:16 Ştiri
Breaking News: Moțiunea de cenzură a fost adoptată. Guvernul Orban a fost demis – LIVE VIDEO

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată miercuri de Parlament, astfel că Guvernul Ludovic Orban este demis. Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că moţiunea a fost adoptată cu 261 de voturi. Împotriva moţiunii au votat 131 de parlamentari.

Guvernul Orban va funcţiona ca un Guvern interimar, cu prerogative limitate. Vor urma consultări ale preşedintelui cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului şi formarea unui nou guvern.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă erau necesare 233 de voturi, astfel că moţiunea a fost adoptată.

„Este un pas foarte mare pentru democraţie, economie şi mai ales pentru sănătatea românilor. Nu am reuşit eu atât de mult cât a reuşit domnul Orban să-i mobilizeze. Este o criză provocată de dl Orban de la PNL, aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de către preşedintele Românie, o să am o discţşie şi cu domnul Victor Ponta să avem propunere comună pentru Cotroceni, nu vi aveam această problemă de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză”, a declarat preşedintele Camerei, liderul PSD Marcel Ciolacu.

Acesta a precizat că a purtat deja o discuţie cu liderul Pro România şi că au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcţia de premier din partea PSD şi a Pro România.

Marcel Ciolacu a precizat că nu va vota niciodată un guvern Orban.

Actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.”, precizează Constituţia.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Liberalii şi preşedintele au anunţat că nominalizarea va fi tot Ludovic Orban, pentru a forţa anticipatele. PSD, care iniţial anunţase că nu va propune un premier, fiind mai interesant de reforma în partid, a revenit, spunând că va face o propunere din afara partidului.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Guvernul Orban a fost învestit în funcţie în 4 noiembrie 2019, obţinând voturile tuturor celor 240 de parlamentari care se aflau în sală.

UPDATE. Votul secret cu bile s-a încheiat. Urmează numărarea voturilor şi anunţarea rezultatului.

Premierul Ludovic Orban a lansat, de la tribuna Parlamentului, un atac dur la adresa PSD, amintindu-le parlamentarilor PSD că sunt născuţi ”din pixul lui Liviu Dragnea” şi că nu vor scăpa de acest stigmat, spunând că nu se lasă judecat de ei.

”Vreţi nu vreţi, sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea şi nu veți scăpa de stigmatul acesta toată cariera. Trei ani de zile l-aţi slugărit cu râvnă. Nu mă las judecat de voi. Aţi arătat că sunteţi în stare de sărăcie, minciună, slugănicie şi nu aţi adus nimic bun României”.

Senatorul PSD Florian Bodog a afirmat că un guvern care nu poate guverna trebuie să plece, acuzând Guvernul că a jurat credinţă corporaţiilor pe bani mulţi. ”Fiecare zi cu acest prim-ministru şi cu această gaşcă de incompetenţi este încă o zi de ruşine”, a afirmat el.

Liderul Pro România, Victor Ponta, i-a transmis lui Ludovic Orban de la tribuna Parlamentului că el s-a operat de picior, nu a fost la o cură de dezalcolizare, în replică la afirmaţia premierului vizându-i pe cei care au ales să se trateze în străinătate.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, i-a transmis, premierului Ludovic Orban că şi el a fost „parlamentar din pixul” lui Liviu Dragnea.

„Nu păreaţi deranjat nici de pixul lui Dragnea, nici de culoarea gecii lui Dragnea”, a afirmat el. El i-a mai transmis lui Orban că urmează să devină şomer. ”

În câteva minute mandatul dumneavoastră se încheie, nu există un nume să cuprindă toate inepţiile făcute de guvernul Orban. Veţi deveni şomer, dar aveţi din ce trăi, aţi hrănit clientela”, a mai spus Simonis. Deputatul PNL Florin Roman a criticat moţiunea de cenzură şi pe iniţiatorii acesteia, numindu-i „reprezentanţii lui Stalin şi ai lui Troţki”.

Preşedintele USR, Ban Barna, susţine că parlamentarii PSD şi UDMR sunt „împinşi către o moţiune grotescă şi fără conţinut” de către edili cărora le e frică de alegeri în două tururi şi care vor să-şi conserve unele privilegii. Barna a atacat dur, în Parlament, UDMR, despre care spune că este un „PSD bilingv” care de ani de zile se preocupă de „conservarea unor privilegii pentru o mică minoritate”. „De ce nu puneţi nişte trandafiri pe sigla UDMR? Ar fi mult mai cinstit”, spune Barna.

După încheierea dezbaterilor, s-a trecut la votarea moţiunii de cenzură. Votul este secret, cu bile. Conform Constituţiei, moţiunea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnă 233 de voturi.