Ştiri

Moscova analizează „dorința” Transnistriei de a se uni cu Rusia

Un membru al Dumei de Stat a Federației Ruse a declarat că dorința autoproclamatei Republici Transnistria de a se alătura Rusiei trebuie luată în considerare „în mod serios”. Oficial însă, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze intenția regiunii separatiste de a deveni parte a Rusiei.

Declarația vine după ce vineri, mai devreme, așa-zisul ministru de externe al Republicii nerecunoscute a declarat că Transnistria își menține cursul spre independență cu eventuala aderare la Rusia, aprobată la referendumul din 2006, transmite publicația Ukrainska Pravda. „Ca să fiu sincer, am văzut rapoarte din presă, dar nu știu de unde vine această declarație a lui Ignatiev, nu știu cu ce procese este legată. Nu pot spune nimic” a declarat Peskov, citat de TASS.

Dmitri Belik, un membru al Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, a transmis un comentariu pentru agenția de presă rusă RIA Novosti, în care spune că trebuie privită în mod serios dorința autoproclamatei Republici Transnistria de a se alătura Rusiei. „Astăzi, Transnistria este acea enclavă a Moldovei care nu vrea să fie alături de România și, în același timp, a acceptat cu bucurie contingentul rus de menținere a păcii”, a spus Belikscrie publicația Deschide.md, potrivit Digi 24.

Pretextul protejării etnicilor ruşi

„Deci, propunerea Transnistriei de a adera la Rusia nu este un viitor vag și îndepărtat, mai degrabă, această direcție este în viitorul apropiat. Și pentru că există oameni vorbitori de limbă rusă care ne sunt apropiați ca spirit, ar trebui să luăm în considerare această propunere cu seriozitate”, a adăugat Belik.

Declarația lui vine după ce așa-zisul ministru de externe al Transnistriei, Vitaly Ignatiev, a declarat într-un interviu acordat presei Kremlinului că Republica nerecunoscută își menține cursul spre independență cu eventuala aderare la Rusia.

„Vectorul Transnistriei pe durata tuturor acestor ani de existență a republicii rămâne neschimbat – fapt întărit în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde este clar indicat: independența cu alipierea liberă ulterioară la Federația Rusă. Independența țării este fără îndoială o prioritate”, a spus Ignatiev.

„Transnistria nu va adopta nicio decizie în detrimentul populației de 500.000 de locuitori ai țării, va acționa pragmatic și onest”, a mai precizat oficialul nerecunoscut de la Tiraspol.

Reacția Chişinăului

Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldovei a comentat declarația lui Ignatiev și a subliniat că reintegrarea țării este principalul obiectiv al negocierilor pentru soluționarea conflictului transnistrean, scrie publicația moldovenească Newsmaker.

„Toți partenerii internaționali și autoritățile constituționale susțin cu hotărâre formula pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a transmis Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldovei.

În ultimele zile, tensiunile au crescut în regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova, în contextul în care joi s-a împlinit 30 de ani de la semnarea acordului de pace care a contribuit la crearea actualului status quo, în care Transnistria este propriul stat nerecunoscut de facto, cu o garnizoană rusă staționată acolo, precizează The Guardian.

Tensiuni între Rusia și Republica Moldova

Pe 21 iulie, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a confirmat că nu a permis intrarea în țară a personalului militar rus din așa-numitul grup operațional al trupelor ruse din Transnistria (OGRV).

Moldova consideră ilegală prezența OGRV în Transnistria și cere retragerea acesteia. Anterior, armata rusă putea să se rotească prin coridorul terestru al Ucrainei, dar din 2014, nu au mai avut o astfel de oportunitate.

OGRV în sine este destul de mic. Este compus din două batalioane plus o unitate de comandă. În total, acesta adună între 1.500 la 1.700 de militari ai Federației Ruse. Majoritatea personalului OGRV este alcătuită din localnici care au cetățenie rusă.

Provocări în Transnistria

În cazul în care Transnistria ar adera la Rusia, aceasta ar plasa o exclavă rusă la granița de vest a Ucrainei, alături de regiunea Odesa, mai observă The Guardian. La începutul invaziei ruse, Transnistria a susținut că se trage asupra sa din teritoriul ucrainean, iar exploziile au avariat emițătoare radio din interiorul Transnistriei.

Un parlamentar rus ameninţă Republica Moldova: „Un al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă”
Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină prin concursul „patronilor” ei occidentali se va solda cu o catastrofă pentru ea, iar încercările Chişinăului de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria nu pot să conducă decât la destabilizare, a declarat joi Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), potrivit agenției de presă rusă TASS.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

19 ore ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

19 ore ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

19 ore ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

23 de ore ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

24 de ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

o zi ago

Acest website folosește cookies