Moody’s: Guvernul României a dat cu piciorul unei mari oportunități

Alexandra Pele 24/04/2017 | 12:31 Ştiri
Moody’s: Guvernul României a dat cu piciorul unei mari oportunități

Moody’s, una dintre cele mai mari agenții de rating din lume, le-a transmis un avertisment investitorilor României, dar și Guvernului de la București. Actualele politici fiscale și economice vor duce la creșterea datoriei publice și a vulnerabilității României în fața unor șocuri externe.

„Decizia agenției de rating este un avertisment clar cu privire la riscurile interne în creștere”, notează analiștii ING.

Moody’s a redus vineri perspectiva de rating a României de la „pozitiv” la „stabil”. Decizia nu este una surprinzătoare, însă a venit mai repede decât să așteptau analiștii care văd o reală posibilitate ca agenția să continue să-și înrăutățească prognozele chiar în acest an.

Citiți și: Unul dintre autorii programului de guvernare a patentat cea mai ingenioasă metodă de a ascunde banii din corupție

„Dacă autoritățile române vor merge mai departe cu planurile expansioniste fără a veni cu măsuri de compensare, nu putem exclude ca perspectiva să fie schimbată la negativă în ultima parte a anului”, comentează analiștii ING.

Rating-urile și comentariile făcute de marile agenții străine pe tema evoluțiilor dintr-un anumit stat sunt unele dintre cele mai importante lecturi ale investitorilor străini interesați, spre exemplu, de a investi în titluri de stat (finanțarea datoriei).

De ce a înrăutăți Moody’s perspectiva pentru România

Agenția a dat motive pentru decizia anunțată la finele săptămânii trecute: politica fiscală expansionistă și caracterul pro-ciclic al politicii macroeconomice.

evolutie costuri de imprumut
Sursa: Moody’s

 

„Politica fiscală expansionistă a României care a dus la o lărgire însemnată a deficitului fiscal care este așteptat să ducă la o traiectorie ascendentă a ponderii datoriei publice în PIB”, notează analiștii Moody’s. În ceea ce privește politicile economice pro-ciclice (care stimulează creșterea în perioade în care economia avansează oricum), experții susțin că acestea au dus la o creștere rapidă a salariilor și implicit la o deterioare a competitivității României și o lărgire la deficitului de cont curent, pe seama creșterii importurilor.

Citiți și: „Fă-mă, Doamne, bugetar!”, noua dorință a angajatului român

În decembrie 2015, când Moody’s a îmbunătățit perspectiva la „pozitiv”, agenția se aștepta ca indicatorii fiscali să se îmbunătățească, la fel și cei legați de datorie, iar vulnerabilitatea economiei la șocuri externe să fie astfel redusă.

„Aceste presupuneri nu sunt confirmate de trendurile economice și fiscale observate de atunci încolo sau de cele așteptate pe viitor”, notează acum analiștii străini care se așteaptă ca datoria publică să depășească 45% din PIB în 2021.

Mai mult, analiștii subliniază că România a dat cu piciorul oportunității de a-și întări situația macroeconomică astfel încât să facă față mai ușor unor eventuale șocuri externe.

Citiți și: Legăturile IKEA cu Securitatea: care sunt cele mai aprinse controverse din jurul grupului suedez

„Agenda de relaxare fiscală a guvernului și creșterea implicită a ponderii datoriei publice în PIB începând din acest an indică faptul că România nu a profitat de condițiile macroeconomice și financiare favorabile pentru a-și înscrie datoria publică pe o traiectorie descendetă clară și să își consolideze bufferele fiscale pierdute în urma crizei”, se arată în raportul Moody’s.

Ei mai notează că actualul model de creștere al României, bazat pe consum, nu este sustenabil și supraevaluează potențialul de creștere economică pe termen lung.

De asemenea, analiștii avertizează asupra unei potențiale creșteri a costurilor de împrumut.

În martie, randamentele obligațiunilor emise de România au fost de 3,99% pe an (conform metodologiei Eurostat, de convergență la zona euro), cel mai ridicat nivel la jumătatea anului 2015.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.