Mohammad Murad: Dacă până în 16 mai nu ajungem la o masă de negocieri, vom organiza înmormântarea turismului românesc

Andrei Dumitru 12/05/2020 | 16:34 Ştiri
Mohammad Murad: Dacă până în 16 mai nu ajungem la o masă de negocieri, vom organiza înmormântarea turismului românesc

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, spune că, dacă până în 16 mai Guvernul nu se aşază la masa negocierilor cu investitorii din acest domeniu, va fi organizată „înmormântarea” turismului românesc.

Mohammad Murad a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Mamaia, că este nemulţumit de discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii Guvernului în această perioadă.

„Am aşteptat şi am dat fel de fel de adrese pentru ca impactul să nu fie mortal. Din păcate, canalele de comunicare cu Guvernul ori nu au existat, ori au fost foarte rar întâlniri şi cu persoane, nu cu Federaţia Patronală, au promis, l-am văzut pe domnul prim-ministru spunând că nu scade salariile la bugetari, că avem nevoie să creştem consumul. Am întrebat oare de ce salariaţii din mediul privat nu au dreptul să consume la fel? Nu aş vrea să comentez nici ce greşeală a făcut domnul prim-ministru la adresa noastră, spunând că Horeca contribuie doar cu 2%. (…) Vreau să-l întreb, clasa politică cu cât contribuie? Minus doi la sută. Nicăieri în nicio ţară europeană nu a fost tratat mediul de afaceri cum a fost în România. Este trist să fim parteneri neglijaţi şi chiar mai mult încât noi ne-am onorat toate obligaţiile timp de 10, 15, 20 de ani, iar la greu nu mai răspund la telefon”, a spus preşedintele FPTR.

Mohammad Murad: Judeţul Constanţa se bazează în proporţie de 40% pe turişti

„50.000 de persoane aşteaptă sezonul ca să fie angajaţi sau reangajaţi după şomaj. Astăzi Constanţa se bazează în proporţie de 40% pe turişti. E nevoie de o implicare pentru că ne aflăm în comă de gradul patru şi avem nevoie de ventilator special ca să ne poată trezi”, a explicat Murad.

El a menţionat că investitorii din turism sunt dezamăgiţi de modul cum acţionează Guvernul.

„Suntem total dezamăgiţi de modul în care acţionează Guvernul şi am înaintat fel de fel de adrese, avem revendicări clare pe care nu vrem să le negociem deloc. E momentul în care să ne gândim dacă în România avem nevoie de două guverne, un guvern de stat să protejeze bugetarii, miniştrii şi clasa politică şi un guvern privat să protejeze cinci milioane de angajaţi din mediul privat care contribuie în proporţie de 90 la sută la bugetul statului. Nu, domnule prim-ministru, orice român contează, oriunde se află şi ce face el. Dacă pentru dumneavoastră nu contează, pentru noi contează”, a mai transmis Murad.

Ultimatum pentru Guvern

El a dat un ultimatum Guvernului ca până în 16 mai să vină pe litoral şi să se aşeze la masă cu investitorii din turism.

„Guvernul ne-a transformat de la simpli oameni de afaceri în luptători pentru drepturi. Nu ne vom opri aici. Vă dau ultimatum încât să se deplaseze imediat şi în termen de maxim până sâmbătă, 16 mai, o comisie formată din toate ministerele tangenţiale cu turismul să vină pe litoral să stăm la masă, să discutăm, să găsim cea mai bună soluţie pentru cei 400.000 de angajaţi care stau acasă şi aşteaptă o soluţie”, a mai afirmat Murad.

Mohammad Murad doreşte ca problemele cauzate de această pandemie să fie împărţite între hotelier, turişti şi Guvern.

„Vrem să colaborăm cu toate instituţiile statului român, dar nu vreau să arunce Guvernul mortul în curtea noastră. Vreau să ne asumăm cu toţi, noi pe partea noastră ca mediu de afaceri, ca oameni care am crezut şi credem în România în continuare, consumatorul care vine la noi şi Guvernul încât acest pericol, această problemă să fie împărţită la trei ca să putem să fim uniţi să trecem peste ce se întâmplă, altfel dacă nu murim de coronavirus, vom muri de foame. Este trist, e nevoie de curaj, e nevoie de asumare şi de comunicare”, a mai afirmat preşedintele FPTR.

Murad a menţionat că, dacă până sâmbătă nu se va ajunge la masa negocierilor cu Executivul, investitorii vor organiza „înmormântarea” turismului românesc.

„Invităm Guvernul României să ne vedem aici pe litoral la discuţii cu noi, să vadă suferinţa oamenilor de aici. Este nevoie de trezire. Dacă până pe data de 16 mai nu ajungem la o masă de negocieri, vom declara public şi vom organiza înmormântarea turisimului românesc chiar de noi toţi. Este foarte greu şi vă spun tot ce am făcut în ultimii zece ani vedem cum se distruge încet, încet”, a spus Murad.

El a precizat că dacă situaţia nu se va schimba, după 1 iunie, pierderilor hotelierile de pe litoral vor fi de 30 de milioane de euro pe zi.

FOTO: Laszlo Raduly