Modificările legislative au dus la scăderea salariilor din mediul privat în primele trei luni și la creșterea cu 68% a primelor

Gabriel Bucur 14/05/2018 | 13:27 Ştiri
Modificările legislative au dus la scăderea salariilor din mediul privat în primele trei luni și la creșterea cu 68% a primelor

În primele trei luni ale acestui an, valoarea bonusurilor primite de angajaţii din sectorul privat a crescut cu 68%, în comparație cu nivelul din primul trimestru din 2017. Totdată, salariile s-au diminuat cu 13%, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unei analize realizate de Smartree, lider pe piaţa de externalizare a proceselor de din domeniul resurselor umane, transmite News.ro.

„Atât creşterea valorii bonusurilor, cât şi scăderea salariilor din primele luni ale acestui an sunt puse pe seama incertitudinii create de modificările legislative, mai exact de trecerea contribuţiilor sociale obligatorii din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. Adoptată prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, această schimbare a generat neîncredere în randul angajatorilor, dar şi o perioadă de expectativă în care nu s-au luat decizii privind modificarea veniturilor angajaţilor”, arată analiza Smartree, citată de News.ro.

În luna martie însă – odată cu obligativitatea transmiterii în REVISAL a oricărei modificări a salariului de bază brut, a indemnizaţiilor, a sporurilor, precum şi a altor elemente de calcul salarial -, salariile s-au stabilizat și au înregistrat acelaşi nivel mediu cu cel aferent lunii martie 2017. În acelaşi context, pentru a compensa scăderile salariale cauzate de ordonanţa de urgenţă, companiile au acordat angajaţilor în primul trimestru al acestui an bonusuri şi beneficii extra-salariale mai mari cu 68% faţă de media din aceeaşi perioadă a anului trecut. Este de departe cea mai mare valoare înregistrată pentru acest indicator la început de an, marjele de creştere situându-se în anii precedenţi între 6% şi 23%.

„Aceste valori reprezintă efectele schimbărilor legislative ce au avut loc la începutul anului. Mai exact, chiar dacă salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.450 lei la 1.900 lei, această creştere nu a determinat majorarea veniturilor nete în aceeaşi măsură, aşa cum a fost cazul anul trecut şi cum ar fi fost de aşteptat. Dimpotrivă, salariile au suferit o diminuare semnificativă în primele două luni ale anului, scădere nemaiîntâlnită în cursul ultimilor 2-3 ani”, a declarat Adrian Stanciu, director general Smartree, potrivit News.ro.

Nu acelaşi lucru este valabil în cazul angajărilor, care, în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară a anului trecut, au continuat trendul ascendent, procentul de creştere fiind de 11%. Pe ramuri de activitate, cele mai mari creşteri ale numărului de angajări au fost înregistrate în construcţii, logistică, producţie, serviciile financiare, companii de tehnologie şi infrastructură IT sau servicii digitale.

În perioada ianuarie – martie, angajaţii români şi-au luat mai multe zile de concediu comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut în contextul în care vacanţa intersemestrială de iarnă a elevilor se conturează de la an la an ca un reper pe harta zilelor libere. Astfel, numărul zilelor de concediu de odihnă a evoluat în primul trimestru cu 4% faţă de perioada similară din 2017, în timp ce numărul zilelor de concediu medical luate de angajaţi a crescut cu 13%.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

 

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.