Modificări radicale în sistemul școlar. Monica Anisie anunţă şi sancţiuni

Elena Marinescu 07/11/2020 | 11:32 Ştiri
Modificări radicale în sistemul școlar. Monica Anisie anunţă şi sancţiuni

Monica Anisie, ministrul Educației, a anunțat sâmbătă dimineață că elevii nu vor mai susține tezele în anul școlar 2020-2021, acestea fiind înlocuite cu evaluarea sumativă. 

În context, ea le-a atras atenţia profesorilor care refuză să susţină cursuri online asupra faptului că trebuie să îşi desfăşoare activitatea „în conformitate cu prevederile legale”, ea afirmând că au început să fie luate măsuri faţă de acele cadre didactice care refuză să desfăşoare astfel de cursuri. Astfel, la Dâmboviţa unei învăţătoare i s-a desfăcut contractul de muncă, iar în Vrancea un profesor a fost sancţionat financiar şi disciplinar pentru refuzul de a intra la cursuri pe internet.

„În ceea ce privește susținerea tezelor, după consultarea pe care am avut-o cu toți factorii implicați, am luat decizia ca acestea să nu se mai susțină anul acesta școlar”, a declarat Monica Anisie, la Știrile Pro TV.

„Să nu uităm că tezele se susțin la doar două sau trei discipline, în rest se realizează evaluarea sumativă. Deci, tezele nu se susțin, însă au fost înlocuite cu evaluarea sumativă”, a explicat ministrul Educației, potrivit sursei citate de Digi24.

Programul teleșcoala continuă

De asemenea, va continua pregătirea elevilor pentru Evaluarea Națională și Bacalaureatul din 2021, a precizat Monica Anisie: „Pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu semestrul al doilea, pe lângă aceste lecții pe care le vom face, vom avea măsuri concrete. Vor fi teste de antrenament săptămânale, disponibile și acum pentru elevi pe site-ul Ministerului Educației, vom continua programul teleșcoala și vom continua și pregătirea față în față”.

Ministrul a făcut anunțul în condițiile în care a fost luată deja decizia ca toate școlile din România să treacă în scenariul roșu, care presupune învățarea exclusiv online.

Consiliul Național al Elevilor arăta că majoritatea covârșitoare a elevilor preferă suspendarea tezelor semestriale și înlocuirea acestora cu o altă formă de evaluare sumativă. În acest sens s-au exprimat peste 76% dintre cei intervievați. În schimb, 15,3% dintre elevi consideră că evaluarea ar trebui susținută ca înainte, adică față în față.

Structura anului școlar 2020-2021

Semestrul I (17 săptămâni)

Cursuri: 14 septembrie 2020 – 22 decembrie 2020

Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020

Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2020

Cursuri: 11 ianuarie 2021 – 29 ianuarie 2021

Vacanţa intersemestrială:30 ianuarie 2021 – 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri: 8 februarie 2021 – 1 aprilie 2021

Vacanţa de primăvară: 2 aprilie 2021 – 11 aprilie 2021

Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri: Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021

Vacanță de primăvară: 30 aprilie 2021 – 9 mai 2021

Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri: 10 mai 2021 – 18 iunie 2021

Vacanţa de vară: 19 iunie 2021 – data noului an școlar urmează să fie stabilită.

Rata de infectare în școli este sub 1%

Ministrul Educației a precizat că rata de infectare în școli este una foarte mică, de sub 1% în rândul elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, dar închidere unităților de învățământ a fost luată ca o măsură de prevenire.

”La momentul acesta, rata de infectare pentru elevi și cadrele didactice este sub 1%, conform datelor primite de Ministerul Educației de la Direcția de Sănătate Publică. Este important pentru noi toți ca acești copii să rămână sănătoși, pentru ca să-și continue educația”, a explicat Anisie.

Potrivit acesteia, închiderea școlilor este și o măsură de solidaritate cu medicii din spitale, adăugând că părinții vor putea munci de acasă în această perioadă, pentru a rămâne astfel alături de copii.

”În ultimele săptămâni au crescut cazurile de îmbolnăvire, numărul de infectări este din ce în ce mai mare, uitați-vă la spitalele din România. Trebuie să fim solidari cu medicii, luăm astfel de măsuri, de suspendare a cursurilor față în față în unitățile de învățământ, complementar cu posibilitatea ca activitățile desfășurate de părinți să fie în regim de telemuncă. Prin urmare, părinții muncesc de acasă, copiii își continuă educația de acasă”, a mai spus ministrul Educației.