Modificarea Codului Fiscal, discutată în coaliție luni

Andrei Dumitru 23/05/2022 | 12:33 Ştiri
Modificarea Codului Fiscal, discutată în coaliție luni

O decizie privind posibila renunțare la cota unică de impozitare începând cu anul 2023, dar și alte modificări ale Codului Fiscal, ar putea fi luată luni seara de liderii PSD, PNL și UDMR. Coaliţia aşteaptă de la Ministerul Finanţelor, în maximum o săptămână, analiza privind modificările la Codul Fiscal care ar urma să intre în vigoare începând de anul viitor, precum şi alte măsuri care vor fi luate de Executiv, în partea a doua a anului, pentru a combate efectele creşterii inflaţiei. Liderii politici vor discuta şi despre stadiul implementării PNRR.

PSD doreşte introducerea unui impozit progresiv în România, arătând că în fapt, cota unică nu mai este în România, în urma deciziilor privind exceptarea mai multor categorii, precum angajaţii din agricultură, alimentaţie, IT, etc.

În schimb, PNL susţine păstrarea cotei unice în România.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirma, vineri, că nu poate să vină în faţa oamenilor cu un slogan – trebuie să ţinem cota unică – fără să explice de ce trebuie să ţinem cota unică.

”Eu m-am săturat să fie chemat PSD la guvernare şi să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite şi nerealiste”, a mai spus el. ”Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză”, a dat asigurări liderul PSD.

Marcel Ciolacu le-a transmis antreprenorilor şi fermierilor din Galaţi şi Brăila că se lucrează deja la un nou pachet de măsuri care să intre în vigoare în a doua parte a anului pentru a opri inflaţia, pentru a susţine investiţiile şi pentru a sprijini firmele româneşti.

Premierul Nicolae Ciucă spunea, la Cluj-Napoca, că PNL continuă să susţină cota unică şi nu susţin introducerea de taxe şi impozite noi.

”Am făcut menţiunea acum două zile, nu se discută despre impozitul progresiv, nu există în momentul de faţă altă formulă de impozitare ci există analize şi studii care se derulează în grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor, a mai precizat şeful Executivului.

Sursele News.ro afirmau recent că nu vor fi introduse taxe și impozite noi. În schimb, Guvernul ar lua în calcul reevaluarea cotelor de TVA și a taxelor și impozitelor locale.

De pildă, impozitele pe locuințe ar putea lua în calcul valoarea acestora – dar nu și numărul de proprietăți, așa cum se preconizase. În februarie, ministrul Adrian Câciu declara că e posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente sau mașini este posibil să plătească mai mult.

Mai certă este eliminarea treptată a stimulentelor fiscale și a lacunelor fiscale în ceea ce privește impozitele – deoarece acestă prevedere e inclusă în PNRR. De pildă, statul va elimina treptat beneficiile pentru angajații din sectorul construcțiilor între 2025 și 2028.