Modelul sud-coreean: afaceri de familie mari, cât mai mari

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Ecosistemul marilor afaceri de familie din Coreea de Sud (chaebol) a reușit să treacă prin nenumărate crize de-a lungul istoriei. Dincolo de probleme legale, chaebol-urile absorb cam toate investițiile disponibile din țară și astfel sufocă un întreg sector al IMM-urilor.
„Niciun șef de chaebol (un conglomerat de douăsprezece sau mai multe companii controlate de o familie de notorietate, n.r.) nu ar vrea să piardă controlul asupra imperiului pe care l-a construit“, spunea un analist. „De obicei, stau o perioadă la cutie, rezistă, apoi își reiau modul normal de lucru“, continuă acesta.
Citatul este, de fapt, începutul unui articol al BusinessWeek publicat la sfârșitul anilor ’90, moment la care Coreea de Sud era prinsă în criza financiară asiatică (1997). Nu au scăpat nici imperiile financiare sud-coreene. Economia suferea puternic, iar politicienii promiteau că vor adopta reforme care să reducă supremația zdrobitoare a chaebol-urilor care dominau sectoare întregi, de la construcția de nave până la manufacturarea de cipuri.
Ca de fiecare dată, chaebol-urile au așteptat să treacă furtuna. Familiile care le controlează știu foarte bine că reformatorii vin și pleacă. În deceniile scurse de la criza asiatică, politicienii locali au cerut în mai multe rânduri reformarea acestor conglomerate de business. S-a ajuns chiar mai departe: procurorii au obținut câteva condamnări în cazul unor directori executivi. Numai că chaebol-urile au dat dovadă de foarte multă flexibilitate, s-au repliat, astfel că și astăzi valoarea de piață a primelor nouă conglomerate de business reprezintă circa 60% din indexul bursier Kospi 200. Cumulate, veniturile acestora formează circa 75% din PIB al Coreeii de Sud.
CONDAMNĂRI INUTILE. Însă odată cu arestarea lui Jay Y. Lee (48 de ani), vicepreședintele Samsung Electronics Co și moștenitorul dinastiei care controlează Samsung Group, chaebol-urile au reintrat pe radarul autorităților, devenind ținta unor noi presiuni. După atacul de cord suferit de tatăl său, Lee Kun-hee, președintele grupului, în 2014, Jay Y., unicul fiu al acestuia, a devenit șeful de facto al celui mai puternic chaebol sud-coreean. În data de 28 februarie 2017, procurorul special al țării l-a acuzat pe tânărul Lee de mită și fapte conexe.
Este cea mai recentă anchetă din amplul scandal politic și financiar care a dus la punerea sub acuzare a președintelui țării, Park Geun-hye (înlăturată de la conducere printr-o decizie a Curții Constituționale). Atât Samsung Electronics, cât și Lee neagă toate acuzațiile. Procurorul special este însă de neoprit.
Nu sunt cazuri izolate în peisajul de business sud-coreean. Numeroși șefi de chaebol-uri au fost acuzați de diverse fapte penale. Tatăl lui Lee a primit chiar o condamnare pentru mită, în 1996, și pentru evaziune fiscală, în 2008. Sentințele au fost însă cu suspendare, iar ulterior, a fost grațiat de președinte.
În 2007, Chung Mong-koo, președintele Hyundai Motor Group, a fost condamnat pentru deturnare de fonduri și încălcarea obligațiilor. A fost condamnat cu suspendare la trei ani de închisoare, iar, ulterior, grațiat. Chey Tae-won, președintele SK Group, a fost condamnat și grațiat de două ori. Iar Kim Seung-youn, președintele Hanwha Group, a fost grațiat în 2008, după o condamnare pentru agresiune.
În contextul alegerilor prezidențiale de la sfârșitul acestui an, scandalurile de acest gen consolidează forțele de opoziție, în special Partidul Democratic din Coreea, care a cerut în repetate rânduri măsuri mai dure împotriva chaebol-urilor, inclusiv reforme menite să scoată la lumină acționariatul încrucișat în cazul unora și să sporească guvernanța corporativă. Până acum, guvernul nu a reușit să suprime aceste practici, dar „de data aceasta s-ar putea să fie altfel“, crede Jong-sung You, conferențiar în cadrul Colegiului Asia-Pacific al Universității Naționale australiene. „Oamenii cred că vechile practici de corupție și înțelegerile ilicite vor afecta pe termen lung economia țării“, adaugă acesta.
O LUME A CELOR MARI. Arestarea tânărului Lee are loc într-un moment de slăbiciune a economiei sud-coreene și de tensiuni majore pe plan politic. Anul trecut, venitul pe gospodărie a crescut cu doar 0,6 procente față de 2015, cea mai slabă rată din 2003 încoace, de când biroul național de statistică a început să facă raportări de acest gen. La fel și consumul per gospodărie a înregistrat cel mai scăzut nivel. Incertitudinea economică atrage după sine un climat investițional precar, potrivit declarațiilor unor oficiali ai guvernului de la Seul făcute în data de 27 februarie.
Coreea de Sud trebuie, totodată, să-și rezolve probleme cu bătaie lungă, precum îmbătrânirea populației și sectorul subdezvoltat al afacerilor mici și mijlocii, este de părere Oliver Salmon, economist în cadrul firmei de consultanță Oxford Economics din Singapore. O altă problemă ține de faptul că aceste conglomerate de familie au absorbit o mare parte din capitalul disponibil de pe piața internă. „Chaebol-urile au strangulat practic investițiile care altfel s-ar direcționa către afacerile mici și mijlocii. Modelul de creștere din ultimii 40 de ani nu prea mai este funcțional în contextul actual“.
FĂRĂ EFECTE. Problemele juridice ale lui Lee nu au afectat însă afacerea Samsung Electronics. Cotația acțiunilor companiei fanion a conglomeratului Samsung a rămas la un nivel constant din 17 februarie, când a fost emis un mandat de arestare pe numele președintelui grupului.
Mai mult, pe 26 februarie, cei de la Samsung Electronics au lansat pe piață două noi tablete și un gadget pentru realitate virtuală, iar pe 29 martie urmează să lanseze cel mai nou model de telefon smart.
Mai trebuie spus și că arestarea președintelui de facto al grupului nu va produce un vid de putere în companie, cum ar putea crede unii, ne asigură Park Ju-gun, președintele CEOScore, un organism de monitorizare a companiilor cu sediul în Seul. „Lee va putea să se ocupe de business și din spatele gratiilor“.
Și nici nu trebuie să-și facă griji că vreo rudă i-ar putea lua locul în cadrul chaebol-ului, întărește și Kim Sang-jo, profesor în cadrul Universității Hansung. „Este, practic, de neconceput în cultura chaebol-urilor ca moștenitorul legitim să fie îndepărtat de la conducere, chiar și în cazul în care se află în pușcărie“, spune Kim. „Indiferent de cât timp va sta închis, toți angajații săi îl vor aștepta să revină la birou și să-și reia atribuțiile.“ Iar, după cum istoria o arată, strategia supraviețuirii s-a dovedit extrem de eficientă pentru perpetuarea sistemului sud-coreean al chaebol-urilor.
[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Prea mari să cadă” color=”juicy_pink”][vc_column_text]În ciuda problemelor penale ale șefilor, chaebol-urile au supraviețuit de-a lungul anilor.[/vc_column_text][vc_column_text]
- BIG. Valoarea de piață a primelor nouă chaebol-uri reprezintă circa 60% din indexul bursier Kospi 200, iar veniturile lor însumează circa trei sferturi din PIB-ul țării.
- BUSINESS PENAL. Mai mulți președinți de chaebol-uri au primit condamnări pentru diverse fapte penale. Fostul președinte Samsung, pentru mită și evaziune fiscală, sau Chung Mong-koo, președintele Hyundai Motor Group, pentru deturnare de fonduri și încălcarea obligațiilor. Lista continuă cu Chey Tae-won, președintele SK Groups, sau Kim Seung-youn, președintele Hanwha Group.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Articol preluat din BloombergBusinessweek
de Bruce Einhorn, Sohee Kim și Jungah Lee; adaptare de Mimi Noel
FOTO: Sediul Samsung Electronics din Seul este dominat de o statuie a vicepreședintelui Jay Y.Lee, care a fost audiat timp de 22 de ore pe 13 ianuarie în dosarul de corupție în care a fost implicată compania. Sursa foto: Guliver / Getty Images