Modă masculină și lucrări celebre

Oana Borviz 22/11/2021 | 16:05 Timp Liber
Modă masculină și lucrări celebre

Faptul că Victoria and Albert Museum din Londra găz­duiește o expoziție de modă nu mai surprinde pe nimeni, dar că acea expoziție va fi dedicată exclusiv modei masculine este o noutate. Și tot noutate este și faptul că piesele vestimentare vor fi puse în tandem cu lucrări de artă celebre.

Cei mai mulți dintre noi avem idee despre cum a evoluat conceptul de feminitate de-a lungul timpului, dar despre multele feluri în care s-a manifestat mas­culinitatea știm foarte puțini. Por­nind de la acest aspect, a fost gândită o expoziție specială dedicată modei masculine și felului în care a fost percepută masculinitatea de-a lungul timpului.

Accesibilă publicului începând cu luna martie 2022, „Fashioning Masculi­nities: The Art of Menswear“ este prima expoziție pe care V&A Museum o de­dică modei masculine, iar ineditul ei constă nu doar în faptul că urmărește modul în care designerii, croitorii și purtătorii au definit masculinitatea de-a lungul timpului, ci și în faptul că aceste creații vestimentare sunt prezentate în tandem cu tot atâtea lucrări de artă.

Mai exact, 100 de piese vestimentare vor fi expuse alături de 100 de picturi renascentiste, sculpturi clasice și filme moderne ce eviden­țiază evoluția mas­cu­linității. Creații sem­nate de designeri și branduri mari precum Harris Reed, Gucci, Grace Wales Bonner și Raf Simons, ținute purtate de celebrități ca Harry Styles, Billy Porter, Sam Smith și David Bowie vor sta alături de picturi de secol al XVI-lea, lu­crări de artă contem­porană și fotografii semnate de Sofonisba Anguissola, Joshua Reynolds, Robert Longo și Omar Victor Diop.

Imaginați-vă mantia roz bombon pe care actorul Billy Porter a purtat-o la cea de-a 76-a ediție a Globurilor de Aur, costumele brodate Gucci purtate de muzicianul Harry Styles sau cămașa din po­plin cu decolteu Hermes purtată de cân­tărețul Sam Smith! Toate sunt puse în tandem cu lucrări de genul „Vârsta de bronz“ a lui Auguste Rodin, performance-ul artistului Cassils în care acesta topește o sculptură de gheață cu căldura propriu­lui corp sau proiecții precum cele din spectacolul de balet masculin „Spitfire“ de Matthew Bourne.

„Mult timp un mecanism puternic de încurajare a conformității sau de exprimare a individualității, moda masculină se bucură de o perioadă de creativitate fără precedent“, sunt de părere curatorii Claire Wilcox și Rosalind Mc­Kever, care evidențiază incredibila evoluție a conceptelor legate de masculinitate.

CULTURI/SUBCULTURI. Tematic, expo­ziția va fi alcătuită din trei secțiuni principale: Undressed, Overdressed și Redres­sed. Dacă Undressed explorează corpul masculin și lenjeria intimă într-un „peisaj utopic“, marcat de o tradiție a reprezen­tării corpurilor masculine idealizate (și abia acoperite de materiale textile), Overdressed îi introduce pe vizitatori în „gar­deroba masculină de elită“ în care siluetele sunt supradimensionate, culorile sunt abundente, iar materialele fastuoase exprimă statutul, bogăția și individualitatea bărbatului.

Ultima secțiune, Redressed, va explora ideea de construcție și deconstrucție a costumului printr-o prezentare a istoriei croitoriei britanice și a originilor costumului.

În prima secțiune, statui celebre – precum „Apollo Belvedere“ și „Farnese Her­mes“ – vor însoți piese vestimentare de Jean-Paul Gaultier, imprimeuri și fotografii de Lionel Wendt, Zanele Muholi și Isaac Julien.

În cea de-a doua secțiune vor fi expuse armuri, smochinguri din mătase, ustensile de machiaj și bărbierit, dantele, sculpturi fine în lemn precum cele ale artistului din secolul al XVIII-lea Grinling Gibbons sau piesele unor designeri contemporani ca Rahemur Rahman și Kim Jones.

Cea de-a treia secțiune a expoziției va evidenția modul în care s-a schimbat ideea de costum, de la Beau Brummell (arbitrul modei masculine în Anglia Epocii Regenței) și până la contemporanul Rick Owens (designerul care dizolvă efectiv conceptul de costum). Aici vor fi incluse articole de îmbrăcăminte din co­lecția V&A, dar și reinventări contemporane, cum sunt cele ale londonezului Nicholas Daley (care explo­rează interac­țiunea dintre modă, mu­zi­că și cul­tură) sau picturi și foto­grafii pre­­zen­tând stiluri și atitudini în schim­bare (de la Oscar Wilde, Claude Cahun și Cecil Beaton la The Beatles și Sam Smith).

„Fashioning Masculinities: The Art of Menswear“ te poartă prin multe epoci, stiluri, culturi și subculturi. Moda Teddy Boy din anii ’50, îmbrățișată de tineri care purtau cizme și jachete lungi și care ascultau rock & roll, și cea din anii ’60, când bărbații purtau costume și ascultau jazz modern, sunt astfel de repere.

Dar expoziția de la V&A Museum îți oferă mult mai multe ipostaze ce definesc condiția socială, preferințele și statutul intelectual ale bărbaților de-a lungul timpului.