Moartea medicului Li Wenliang, pedepsit pentru că a dat alarma cu privire la apariţia coronavirusului, provoacă furie în China

NewMoney 07/02/2020 | 13:29 Ştiri
Moartea medicului Li Wenliang, pedepsit pentru că a dat alarma cu privire la apariţia coronavirusului, provoacă furie în China

Un medic chinez, sancţionat din cauză că a tras semnalul de alarmă la apariţia noului coronavirus, a murit vineri din cauza epidemiei, provocând un val de furie, în timp ce bilanţul continuă să crească, relatează AFP.

La două săptămâni după plasarea de facto în carantină a provinciei Hubei, cea în care a apărut pneumonia virală, epidemia a contaminat 31.161 de persoane în China continentală – dintre care 636 mortal -, potrivit unui ultim bilanţ oficial.

În restul lumii, 240 de cazuri de contaminare au fost confirmate în aproximativ 30 de ţări şi teritorii – dintre care două mortale, la Hong Kong şi în Filipine.

Sute de turişti la bordul a trei pacheboturi sunt blocaţi în Asia, după apariţia virusului la bord.

Însă epidemia a luat o întorsătură politică, odată cu moartea în noaptea de joi spre vineri a doctorului Li Wenliang, un medic de la Wuhan care a dat alerta în decembrie după apariţia viruslui în capitala provinciei Hubei.

Li Wenliang, sancționat de poliție pentru că a anunțat apariția coronavirusului

Împreună cu alte şapte persoane, el a fost, din acest motiv, convocat de poliţie, care l-a acuzat de faptul că răspândeşte zvonuri. El a devenit de-acum un erou naţional, după acuzarea unor oficiali locali de faptul că au ascuns începutul epidemiei.

”Este un erou care a dat alerta cu preţul vieţii sale”, scrie unul dintre confraţii săi de la Wuhan pe reţeaua de socializare Weibo.

”Fie ca toţi funcţionarii care se îngraşă cu bani publici să piară sub zăpadă”, denunţa un navigator pe Internet, într-un comentariu şters prompt de cenzură.

Doctorul Li, în vârstă de 34 de ani, a murit la Spitalul Central din Wuhan, un oraş izolat de lume de la 23 ianuarie, cu cei 11 milioane de locuitori ai săi.

Un oftalmolog, doctorul Li a contractat boala îngrijind un pacient.

Reacţionând în mod prompt faţă de furia populară, puterea centrală a anunţat deschiderea unei anchete cu privire la ”circumstanţele care-l înconjoară pe doctorul Li Wenliang, aşa cum au fost ele raportate de mase” şi trimiterea la faţa locului a unei echipe de anchetă anticorupţie.

Un lucru rar, Curtea Supremă i-a reabilitat deja, la sfârşitul lui ianuarie, pe cei opt care au tras semnalul de alarmă, într-un articol publicat în presă.

Xi îi dă asigurări lui Trump

Decesul tânărului medic ilustează situaţia haotică a spitalelor din Wuhan, depăşite de fluxul de bolnavi. Un oficial provincial de rang înalt a recunoscut joi că personalul medical este depăşit şi că lipsesc echipamente de protecţie.

Moartea doctorului Li pare să arunce aparatul regimului în stupoare.

Presa publică, televiziunea naţională CCTV şi cotidianul Global Times au anunţat iniţial decesul tânărului joi seara, după care au retras această informaţie de pe reţele de socializare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reacţionat, fără să aştepte confirmarea spitalului, exprimându-şi tristeţea.

Preşedintele Xi Jinping, care a părut destul de reţinut de la izbucnirea epidemiei, l-a asigurat pe omologul său american Donald Trump – la telefon – că ţara sa este ”întru totul capabilă” să învingă coronavirusul.

El a îndemnat totodată Statele Unite să reacţioneze ”rezonabil” în această criză, în contextul în care Washingtonul interzice intrarea pe teritoriul său a străinilor care au trecut prin China, potrivit presei publice.

Trump şi-a ”exprimat încrederea în forţa rezistenţei Chinei”, potrivit Casei Albe.

Nave de croazieră, blocate în port

Numeroase ţări din lume şi-au multiplicat restricţiile cu privire la intrarea pe teritoriul lor a unor persoane care vin din China şi îşi sfătuiesc cetăţenii să nu se ducă în această ţară.

Altele îşi continuă evacuarea cetăţenilor de la Wuhan. Canada urmează să primească vineri un avion care repatriază aproximativ 180 de canadieni.

În mod îngrijorător, mii de călători şi membri de echipaje sunt consemnaţi la bordul a două nave de croazieră în Asia.

În largul Japoniei, Diamond Princess se află în carantină după confirmarea a 61 de cazuri la bord. Aproximativ 3.700 de persoane sunt închise în cabină.

La Hong Kong, aproximativ 3.600 de persoane sunt supuse aceluaişi tratament la bordul World Dream, după ce trei foşti pasageri au fost testaţi pozitiv.

Autorităţile japoneze au anunţat că alt pachebot – Westerdam – se află în drum către Japonia cu cel puţin un caz confirmat la bord.

China, paralizată de coronavirus

În ultimele 24 de ore, bilanţul epidemiei a crescut cu 73 de morţi în China continentală – dintre care 69 la Hubei. Autorităţile au înregistrat 3.143 de cazuri noi de contaminare.

Nivelul mortalităţii noului coronavirus – de aproximativ 2% – rămâne pentru moment sub cel al sindromului respirator acut sever (SARS) care a provocat moartea a 774 de persoane în lume în perioada 2002-2003.

Economia chineză ar putea să fie afectată pe termen lung, întrucât, în numeroase provincii, majoritatea întreprinderilor şi uzinelor nu îşi reiau activitatea până la 10 februarie cel mai devreme.

Gigantul auto nipon Toyota a anunţat vineri o nouă amânare cu o săptămână a reluării producţiei în fabricile din China, suspendată până la 16 februarie, inclusiv.


Sursa: AFP/News.ro