Miza de zeci de milioane de euro din spatele scandalului manualelor școlare

Florel Manu 08/09/2017 | 11:17 Ştiri
Miza de zeci de milioane de euro din spatele scandalului manualelor școlare

Improvizații, scandaluri interminabile și soluții de ultimă oră luate la presiunea începerii anului școlar. Așa arată „telenovela” manualelor școlare care se derulează de aproape 20 de ani.

În fiecare an, la sfârșit  de august și început de septembrie, ministrul Educației, oricare ar fi fost el, anunța soluții de ultimă oră privind manualele necesare începerii anului școlar. Tradiția se păstrează și anul acesta. Ministrul Liviu Pop anunță victorios că va rezolva problema manualelor de clasa V-a. Mai mult, readuce în discuție preluarea la ministerul Educației a Editurii Didactice, care din ani `50 și până în anii `90 a tipărit milioane de manuale școlare necesare învățământului preuniversitar.

În spatele acestor scandaluri sunt însă milioane de euro pe care ministerul Educației le plătește editurilor pentru tipărirea manualelor. Astfel, între 2010 și 2016, statul a plătit peste 20 de milioane de euro doar pentru completarea stocurilor de manuale pentru învățământul obligatoriu, potrivit unui calcul făcut de Digi 24. Pentru anul școlar 2010 – 2011 au fost cheltuiți 3,6 milioane de euro, în perioada 2011-2012, manualele au costat 3,79 milioane de euro, urcând apoi la 3,92 de miloane de euro în anul școlar 2012-2013. Între 2013 și 2014 statul a plătit editurilor pentru cărți 4,54 de milioane de euro, iar în anul școlar 2014-2015 s-au decontat 3,65 de milioane de euro. Anul trecut, cheltuielile pentru manuale școlare au fost de circa patru milioane de euro, mai arată sursa citată.

Povestea manualelor nu iese din tipare nici anul acesta și, la fel ca în anii trecuți, livrarea tirajelor către școli sunt anunțate prin octombrie.

Bâlbâielile autorităților nu au scăpat netaxate de fostul ministru al învățământuli din primul guvern de după 1989, filozoful Mihai Șora. „Tot ce se întâmplă, zilele acestea, legat de manualele școlare stă sub semnul amatorismului, al nepriceperii infatuate, al păguboasei lipse de viziune. Neantul activ. La limită, el poate fi mai demobilizator și distructiv decât orice moment de slăbiciune, infirmitate sau stângăcie pe care îl va fi trăit învățământul românesc în anii precedenți. Pentru că aruncă în ceață tocmai punctele cardinale ale educației. Iar unul dintre ele este viitorul copiilor”, a scris Mihai Șora pe Facebook, la 2 septembrie.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.