Miza alegerilor din 6 decembrie. Ce beneficii are un parlamentar în România

Elena Marinescu 30/11/2020 | 19:58 Ştiri
Miza alegerilor din 6 decembrie. Ce beneficii are un parlamentar în România

Pe lângă un salariu substanţial, aleșii neamului pe parcursul mandatului de parlamentar de 4 ani și de o mulțime de alte beneficii, inclusiv controversata pensie specială de demnitar al statului român.

Cei 465 de deputați și senatori care vor fi aleși pe 6 decembrie 2020 vor avea patru ani în care lunar vor încasa câteva zeci de mii de lei. Astfel, un parlamentar primeşte o indemnizaţie lunară care pleacă de la 11.000 de lei, iar în cazul în care deține o funcție de conducere în cadrul unei comisii de specialiate sau în conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, indemnizaţia poate ajunge până la 14.000 de lei. În cazul în care acesta nu are domiciliul în Bucureşti sau Ilfov, mai încasează încă aproximativ 10.000 de lei pentru cazare.

Deputaţii şi senatorii nu trebuie să scaotă bani din buzunar nici pentru transport, pentru că au gratuitate pe tren și o călătorie dus-întors cu avionul, pentru deplasările interne, pe săptămână, potrivit B1.ro. În ceea ce privește suma forfetară, care acoperă cheltuielile din birourile parlamentare din teritorii, adică salarii pentru angajaţi, chirii, utilităţi etc, aceasta poate depăși 20.000 de lei.

Pe lângă aceste beneficii, parlamentarii beneficiază și de abonament telefonic în limita a 10 euro, telefon de serviciu, tableta sau laptop și pașaport diplomatic.  În total, un parlamentar poate câștiga lunar până la 40.000 de lei.

Care este salariul unui parlamentar

Potrivit ultimelor date publicate pe siteurile oficiale ale celor două camere ale Parlamentului, un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 10.951 și 13.993 de lei. Cea mai mare indemnizație este cea a președintului Camerei Deputaților. La Senat, cea mai mică indemnizație este de 10.951 de lei și cea mai mare este de 13.114 lei.

Câți bani primește un deputat/senator pentru chirie

Parlamentarii beneficiază lunar și de o sumă importantă pentru cazare. Suma este acordată lunar, pe toată durata mandatului și nu poate fi mai mică „de jumatate din indemnizatia bruta a deputatului, respectiv al senatorului”, adică cel puțin 10.000 de lei lunar.

Parlamentul acoperă și chiria birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor, facturile la utilități și salariile personalului angajat.

Atribuțiile parlamentarilor în România

Cele mai importante atribuții ale parlamentarilor români sunt elaborarea, dezbaterea şi votarea legilor. După alegeri, parlamentarii trebuie să înainteze preşedintelui o propunere de premier. Cabinetul de miniștri și programul de guvernare sunt validate tot prin votul lor. Dacă în cei patru ani de mandat, deputații și senatorii sunt nemulţumiţi de prestaţia Guvernului, pot vota o moţiune de cenzură prin care să îi demită pe premier şi pe miniştri.

În situaţie de criză, Parlamentul poate declara starea de război, mobilizarea şi încetarea ostilităţilor militare. Dacă trei zile pe săptămână parlamentarii lucrează la București, vinerea este dedicată alegătorilor. La cabinetele parlamentare din țară, deputații și senatorii iau seamă de propunerile și doleanțele cetățenilor.

Pensia specială, mărul discordiei politice

Introduse din 2015, pensiile speciale rămân un subiect fierbinte în rândul parlamentarilor. În România, o pensie specială poate fi cuprinsă între 2.000 și 13.000 de lei, iar aproximativ 800 de foști parlamentari o primesc în acest moment.

Potrivit legii, pensia pe care o încasează foștii parlamentari poartă denumirea de indemnizație pentru limită de vârstă și se acordă la cerere. Așadar, un fost parlamentar care ajunge la vârsta pensionării poate să nu beneficieze de indemnizație dacă nu depune cererea.

Cât lucrează un parlamentar

Un parlamentar muncește, în medie, 3 zile pe săptămână în Parlament, iar restul activității și-o desfășoară în teritoriu.

Programul de lucru în Parlament începe de luni, de la ora 14:00, până miercuri la ora 18:00 și cuprinde activitatea în comisii și în plen. Uneori, săptămâna de muncă se prelungește și sunt programate ședințe ale comisiilor parlamentare și în zilele de joi.

Când au vacanță parlamentarii

Parlamentarii au vacanță vara și iarna. Vara, ultima zi de sesiune parlamentară este la finalul lunii iunie. Excepție fac sesiunile extraordinare ale Parlamentului care pot prelungi programul deputaților și senatorilor. Lunile iulie și august sunt luni de vacanță.

De asemenea, de la mijlocul lunii decembrie până în februarie parlamentarii au vacanță de iarna. În perioada sărbătorilor Pascale, de obicei Parlamentul nu muncește pentru 2 săptămâni. În perioada campaniilor electorale parlamentarii pleacă în teritoriu.