Mită pentru organizarea Olimpiadei. Un fost oficial brazilian recunoaște că a dat bani pentru voturi

NewMoney 05/07/2019 | 12:17 Ştiri
Mită pentru organizarea Olimpiadei. Un fost oficial brazilian recunoaște că a dat bani pentru voturi

Fostul guvernator al oraşului Rio de Janeiro, Sergio Cabral, a afirmat, joi, că a mituit delegaţi ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), printre care fostul atlet ucrainean Serghei Bubka şi fostul înotător rus Aleksandr Popov, pentru a obţine organizarea Jocurilor Olimpice din 2016 de către metropola braziliană, informează presa din Brazilia, citată de Agerpres.

Cumpărarea voturilor, în valoare de 2 milioane dolari, a fost aranjată cu ajutorul fostului preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Atletism, Lamine Diack, a declarat fostul guvernator în faţa judecătorului federal responsabil cu dosarul, care anchetează acuzaţiile de corupţie din jurul desemnării oraşului Rio.

„Fostul preşedinte al Comitetului olimpic brazilian, Carlos Arthur Nuzman mi-a spus: preşedintele Federaţiei internaţionale de atletism, Lamine Diack, este deschis avantajelor (mitei)”, a declarat fostul guvernator al oraşului Rio, care se află în închisoare de la finele anului 2016 şi a fost găsit vinovat de mai multe cazuri de corupţie în cursul mandatului său (2007-2014).

Printre numele citate de Sergio Cabral ca membri ai CIO care şi-au vândut voturile, figurează campionul olimpic la sărituri în înălţime Serghei Bubka şi înotătorul rus Aleksandr Popov, două legende ale sportului.

„Ei m-au asigurat că Serghei Bubka a primit mita, la fel şi rusul Aleksandr Popov, marele campion mondial”, a spus Cabral în faţa judecătorului.

Conform fostului guvernator al metropolei braziliene, banii ar fi fost transferaţi de antreprenorul brazilian Arthur Soares – un om de încredere – lui Papa Massata Diack, fiul lui Lamine Diack. Cele două milioane de dolari ar fi servit apoi pentru a plăti membrii CIO în schimbul voturilor.

Atât Lamine Diack cât şi fiul său se află în aşteptarea unui proces în faţa tribunalului corecţional din Paris. Ei sunt bănuiţi de a se fi aflat în centrul unui sistem de corupţie care acoperea dopajul de atletismul din Rusia.

Totodată, fostul guvernator al oraşului Rio a declarat că fostul preşedinte brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), şi fostul primar din Rio, Eduardo Paes (2009-2017), erau la curent cu cumpărarea de voturi, dar nu au participat nici la negocieri şi nici la plata mitei.

Aleksandr Popov neagă

Aleksandr Popov, fostul înotător rus şi delegat al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a asigurat vineri că nu a primit niciun fel de mită în schimb votului său pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2016, aşa cum acuză fostul guvernator al oraşului Rio de Janeiro, Sergio Cabral, informează AFP.

„Eu pot să spun că nici nu am votat pentru Rio de Janeiro. Am participat la vot, dar votul meu nu a fost pentru Rio de Janeiro”, a declarat Aleksandr Popov pentru agenţia rusă de presă R-Sport.

„Acum, eu nu ştiu ce trebuie să fac. Sunt dezorientat şi nu înţeleg ce se întâmplă în jurul Rio de Janeiro. Cineva minte pe cineva, este un lucru serios”, a adăugat el.

FOTO: Wikipedia