Mister made in Asia: problemele celui mai agresiv fond de investiții din China

Mimi Noel 05/06/2018 | 11:29 Global
Mister made in Asia: problemele celui mai agresiv fond de investiții din China

Când HNA Group a făcut saltul de la o companie locală obscură la cel mai agresiv fond de investiții al Chinei cu rază de acțiune globală, executivii săi nu au făcut un secret din faptul că vor să fie în liga mare. Dorința li s-a înde­plinit, doar că nu întru totul.

Acest articol a apărut în numărul 41 (28 mai – 10 iunie) al revistei NewMoney

Un raport anual dat publicității în aprilie arată că, anul trecut, HNA a cheltuit pe dobânzi mai mult decât orice com­panie nonfinanciară din Asia, mai exact cinci miliarde de dolari, ceea ce repre­zintă o creștere cu 50% față de anul anterior. Un conglomerat tentacular care a crescut dintr-o companie aeriană re­gională fon­dată pe insula tropicală chi­neză, HNA a ajuns la datorii de 94 de mi­liarde de do­lari la sfârșitul lui 2017, efectul unei orgii de achiziții globale care i-au adus în portofoliu un șir uriaș de active de real-estate premium și pachete de acțiuni în companii blue-chip.

Cifrele ilustrează cât se poate de clar potențialul pericol cu care se confruntă HNA, deși nu mai mult de acum un an, se simțea suficient de optimistă încât să tragă o petrecere de pomină la Petit Pa­lais din Paris pentru cofondatorul său, Chen Feng, la scurt timp după ce a devenit cel mai mare acționar al gigantului Deutsche Bank (cu un pachet ce valora la acel moment 4,1 miliarde de dolari).

Citiți și: Investiții automatizate. Ce rol au roboții în alegerea finanțării pentru noile proiecte din Silicon Valley

După ce anul acesta a mai câștigat o gură de oxigen, vânzând cu succes din portofoliu o serie de active, HNA are în continuare nevoie să mai facă exituri pentru a redeveni un business sustenabil. Exituri oarecum umilitoare pentru o companie care se împăuna până de curând cu superlativul de cel mai mare dintre cei mai mari.

„La sfârșitul zilei, rămâne o chestiune de cash-flow“, crede Victor Shih, profesor de economie politică la Univer­si­tatea California din San Diego. „Practic, HNA a ajuns să aibă dobânzi mai mari decât pro­fitul, ceea ce este extrem de periculos“.

Un reprezentant al HNA spune că ope­ra­țiunile grupului sunt în continuare gestionate în linie cu nevoile financiare și stra­tegice, rămânând concentrat pe pie­țele sale cheie – turism, logistică și servicii financiare.

RECALIBRARE. Totuși, problemele cu care se confruntă au dus la ceva ajustări rapide operate în strategie. La sfârșit de aprilie, Bloomberg informa că HNA este în discuții cu SL Green Realty Corp. să vân­dă chiar și doar parțial cunoscutul turn Park Avenue 245 din Manhattan pe care l-a cumpărat în 2017 cu 2,21 miliarde de do­lari, considerat cel mai mare preț plătit vreodată pentru un zgârie-nori din New York. De la începutul anului, grupul chinez a renunțat la un angajament care prevedea menținerea deținerii în Deutsche Bank. Nu doar că a renunțat la o inves­tiție de 6,5 miliarde de dolari în lanțul de hote­luri Hilton, ci chiar și-a făcut exitul pentru suma de 8,5 miliarde de dolari. Proble­mele se reflectă și la nivel mai micro – de exemplu, angajaților li s-a cerut să reducă toate cheltuielile cu papetăria la 3,16 do­lari pe lună.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.