Misiune îndeplinită! Capsula SpaceX s-a cuplat la Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO)

Elena Marinescu 31/05/2020 | 18:51 Fapt Divers
Misiune îndeplinită! Capsula SpaceX s-a cuplat la Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO)

Capsula SpaceX Crew Dragon, având la bord doi astronauţi NASA, s-a cuplat cu succes duminică la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), informează agenţiile de presă.

SpaceX, compania spaţială privată a miliardarului Elon Musk, îi lansase pe cei doi pe orbită, sâmbătă, din Florida, într-o misiune ce marchează primul zbor spaţial al unor astronauţi americani de pe pământ american în aproape 10 ani.

O rachetă Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX, s-a ridicat de la Centrul Spaţial Kennedy la ora 19:22 GMT, transportându-i pe orbită pe Doug Hurley şi Bob Behnken în capsula Crew Dragon.

Capsula s-a separat de cea de-a doua treaptă a rachetei Falcon 9 la câteva minute după lansare şi a intrat pe orbită.

Prima tentativă de lansare a fost anulată, miercuri, cu mai puţin de 17 minute înainte de aprinderea motoarelor. Sâmbătă, câteva reprize de ploaie au ameninţat din nou lansarea, dar vremea s-a îmbunătăţit la timp. Potrivit Agerpres, cei doi astronauţii – Doug Hurley, 53 de ani, şi Bob Behnken, 49 de ani – sunt angajaţi ai NASA sub contract pentru a zbura pentru SpaceX. Ei urmează să rămână la bordul ISS timp de câteva săptămâni.

Președintele american l-a felicitat și pe Elon Musk, şi a reitesat cea mai ambițioasă ţintă a programului spațial american -planeta Marte. În context, Donald Trump a anunțat că, în curând, Statele Unite vor avea cele mai puternice arme imaginate vreodată în istorie.

„Am reușit să creăm ceva ce toată lumea invidiază, iar în curând vom ajunge pe Marte și în curând vom avea cele mai grozave arme imaginate vreodată în istorie! Am văzut deja proiectele și nu îmi vine să cred. Statele Unite și-au reluat locul prestigios de lider al lumii. Cum s-a spus des, nu poți să fii numărul unu pe Pământ, dacă ești numărul doi în spațiu. Dumnezeu să ne binecuvânteze astronauții curajoși, care se avântă acum pe cer. Dumnezeu să binecuvânteze bărbații și femeile de la NASA. Dumnezeu să binecuvânteze America!” – și-a încheiat Donald Trump alocuțiunea.