Mișcările care aduc pe final de an „focurile de artificii” pe piața de fuziuni și achiziții

Cristina Dobreanu 14/12/2016 | 16:43 Financiar
Mișcările care aduc pe final de an „focurile de artificii” pe piața de fuziuni și achiziții

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nu aduce anul ce aduce ceasul“ – ar pu­­tea fi sinteza unei evoluții a pieței lo­­cale de fuziuni și achiziții care a bifat a cincea cea mai mare tranzacție din 2000 încoace.

Pe o piața a fuziunilor și achizițiilor aparent aridă, lipsită de tranzacții spectacu­loase sau care să depășească 100 de mi­­­­li­­oane de euro (cu o singură excepție – pre­­luarea Shopping City Sibiu de către NEPI), două mutări de final de an aduc focurile de artificii aștep­­ta­­te de analiști.

În discuțiile anterioare cu NewMoney, specialiștii din M&A estimau că valoa­rea pieței de profil ar putea ajunge la 2,4-2,5 miliarde de euro – sub nivelul ce­­lei de anul trecut – și mizau pe tran­­zac­­ții mari (peste 500 de milioane de euro), în special în zona de retail, servicii me­di­cale și IT, realizate în ultimele două luni ale anului. Iar timpul le-a dat dreptate, spre finalul lui noiembrie consem­nân­­du-se cea mai mare tranzacție a anului – vânzarea rețelei Profi, a cincea ca mă­­ri­­me într-un top al tranzacţiilor private încheiate în România ultimilor 16 ani – și anunțul privind intenția de listare la Bur­sa de la București a Med­­Life. Dar să le luăm pe rând.

Exit x 7. De departe, vedeta acestui an pe piața de M&A este retailerul Profi. Lan­­­­țul de supermarketuri a fost vândut de Enterprise Investors către fondul de investiții Mid Europa Partners, pentru 533 de milioane de euro, valoare care a depășit cu mult pro­­nos­­ticurile inițiale. Tran­­zac­­ția este condiționată de apro­bă­rile nece­­sare de la autorități și se va în­cheia în primul trimestru al lui 2017. Anul trecut, Profi a avut datorii de 138 de mi­lioane de eu­­ro, po­­tri­­vit informa­țiilor de la Ministe­­rul Finan­­țelor.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.