Mișcări de trupe chineze în apropiere de Shenzen, la granița cu Hong Kong

NewMoney 15/08/2019 | 12:58 Ştiri
Mișcări de trupe chineze în apropiere de Shenzen, la granița cu Hong Kong

Forţe chineze, aparent din cadrul poliţiei, erau adunate joi pe un stadion la Shenzhen, metropola situată la porţile teritoriului autonom Hong Kong, transmite AFP.

Bărbaţi în uniformă – care puteau fi câteva mii – erau înconjuraţi de camioane şi blindate de transport de trupe.

Jurnalistul AFP i-a văzut pe bărbaţi defilând şi antrenându-se pe jos, în timp alţii circulau cu motocicleta în afara stadionului, situat la mai puţin de şapte kilometri de frontiera Hong Kongului.

Motivul prezenţei lor la stadion era necunoscut.

După două luni de manifestaţii la Hong Kong în favoarea democraţiei, Beijingul a lăsat în ultimele zile să planeze spectrul uneii intervenţii în vederea restabilirii ordinii în fosta colonie britanică.

Înregistrări  video în care apar convoaie militare îndreptându-se către Shenzhen au fost difuzate de presa de stat.

În contextul în care unele manifestaţii au luat o întorsătură violentă, regimul comunist a acuzat miercuri contestatarii de la Hong Kong de comiterea unor acte ”cvasiteroriste”.

Hong Kong a fost retrocedat Chinei în 1997, însă teritoriul cu şapte milioane de locuitori îşi păstrează un statut special, cu un Guvern în principiu autonom şi o monedă diferită de yuanul chinez.

Armata chineză, care dispune de o garnizoană de câteva mii de oameni la Hong Kong, se presupune că nu se amestecă în afacerile teritoriului, însă ea poate să o facă la cererea autorităţilor locale.

Statele Unite, profund îngrijorate

Marţi, preşedintele Donald Trump a citat serviciile americane de informaţii afirmând că guvernul chinez deplasează trupe la graniţa cu Hong Kong şi a făcut apel la calm, în timp ce ciocnirile continuă între protestatari şi autorităţile din fosta colonie britanică.

Oficialul Departamentului de Stat s-a referit la ”mişcările paramilitare chineze de-a lungul frontierei cu Hong Kong”, dar nu a dat detalii.

Nu este clar dacă Trump s-a referit marţi la activităţi noi sau la relatările presei.

Publicaţia chineză de stat Global Times a relatat în această săptămână că poliţia chineză efectuează exerciţii în oraşul vecin Shenzhen.

Purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat a reiterat un apel al Statelor Unite adresat tuturor părţilor de a se abţine de la violenţe, afirmând că este important ca guvernul din Hong Kong să respecte ”libertatea de expresie şi adunările paşnice”, iar  Beijingul să îşi respecte angajamentele de a permite Hong Kongului un grad ridicat de autonomie.

Demonstraţiile din Hong Kong reflectă ”îngrijorări largi şi legitime legate de erodarea autonomiei Hong Kongului”, adăugând că erodarea continuă a autonomiei pune în pericol statutul său special în afacerile internaţionale.


FOTO: Medifax

Sursa: News.ro