Mircea Ursache, ASF: Cum ar putea schimba noile tehnologii piețele de capital

Alexandra Pele 25/04/2018 | 14:43 Financiar
Mircea Ursache, ASF: Cum ar putea schimba noile tehnologii piețele de capital

Intrarea roboților și a inteligenței artificiale în lumea financiară ar putea crea oportunități imense pentru piețele de capital, dar și riscuri pe măsură.

Acest articol a apărut în numărul 38 (16-29 aprilie) al revistei NewMoney

Noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, machine learning și blockchain au început deja să transforme piețele internaționale de capital, iar schimbările nu se vor opri aici, crede Mircea Ursache, vicepreședinte al Autorității de Suprave­ghere Financiară (ASF). În opinia sa, în vii­torul nu foarte îndepărtat, revoluția di­gi­tală va duce la creșterea lichidității bur­selor ca urmare a creșterii accesului pu­blicului larg la aceste tipuri de  inves­tiții. De asemenea, instrumentele se vor diversifica, iar piețele vor fi mai strâns integrate la nivel inter­na­țional. Totodată, bursele se vor bucura de o mai mare stabilitate, pe fondul creșterii transparenței.

„Noile tehnologii din categoria blockchain permit creșterea nivelului de securitate al tranzacțiilor, fapt care poate duce la creșterea vitezei operațiunilor de decontare și facilitarea accesului la tranzac­țiile de pe piața de capital“, spune vice­președintele ASF.

În piețele mai dezvoltate, marii jucători au început deja să-și adapteze modelele de business, în special băncile de in­ves­tiții, principalii furnizori de servicii de in­ter­mediere. Treptat, insinuarea teh­no­lo­giei în viața burselor va permite accesul a tot mai mulți investitori de retail la analize detaliate și la informații în timp real, prin intermediul consultanței roboti­zate. Pe cale de consecință, edu­cația fi­nan­ciară va crește și, implicit, disciplina și eficiența piețelor se vor accentua, crede Ursache.

Bursele dezvoltate de capital folosesc deja tehnologii avansate de învățare au­to­mată (machine learning) pentru tran­zac­ționarea unor volume mari de acțiuni. Algoritmii din spatele acestora sunt intens discutați și analizați, atât de auto­ri­tățile de reglementare, cât și de mediul privat, deoarece induc și o serie de noi riscuri.

O PROBLEMĂ DE COSTURI. Deși noile tehnologii permit eficientizarea multor operațiuni, adaptarea vechilor sisteme la cele mai noi tendințe este totuși costisitoare, chiar și pentru giganți ai industriei. „Adoptarea unor noi sisteme informatice este consumatoare de resurse și necesită o perioadă lungă de implementare“, co­men­tează Ursache.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.