Mircea Ursache, ASF: Cum ar putea schimba noile tehnologii piețele de capital

Intrarea roboților și a inteligenței artificiale în lumea financiară ar putea crea oportunități imense pentru piețele de capital, dar și riscuri pe măsură.
Acest articol a apărut în numărul 38 (16-29 aprilie) al revistei NewMoney
Noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, machine learning și blockchain au început deja să transforme piețele internaționale de capital, iar schimbările nu se vor opri aici, crede Mircea Ursache, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În opinia sa, în viitorul nu foarte îndepărtat, revoluția digitală va duce la creșterea lichidității burselor ca urmare a creșterii accesului publicului larg la aceste tipuri de investiții. De asemenea, instrumentele se vor diversifica, iar piețele vor fi mai strâns integrate la nivel internațional. Totodată, bursele se vor bucura de o mai mare stabilitate, pe fondul creșterii transparenței.
„Noile tehnologii din categoria blockchain permit creșterea nivelului de securitate al tranzacțiilor, fapt care poate duce la creșterea vitezei operațiunilor de decontare și facilitarea accesului la tranzacțiile de pe piața de capital“, spune vicepreședintele ASF.
În piețele mai dezvoltate, marii jucători au început deja să-și adapteze modelele de business, în special băncile de investiții, principalii furnizori de servicii de intermediere. Treptat, insinuarea tehnologiei în viața burselor va permite accesul a tot mai mulți investitori de retail la analize detaliate și la informații în timp real, prin intermediul consultanței robotizate. Pe cale de consecință, educația financiară va crește și, implicit, disciplina și eficiența piețelor se vor accentua, crede Ursache.
Bursele dezvoltate de capital folosesc deja tehnologii avansate de învățare automată (machine learning) pentru tranzacționarea unor volume mari de acțiuni. Algoritmii din spatele acestora sunt intens discutați și analizați, atât de autoritățile de reglementare, cât și de mediul privat, deoarece induc și o serie de noi riscuri.
O PROBLEMĂ DE COSTURI. Deși noile tehnologii permit eficientizarea multor operațiuni, adaptarea vechilor sisteme la cele mai noi tendințe este totuși costisitoare, chiar și pentru giganți ai industriei. „Adoptarea unor noi sisteme informatice este consumatoare de resurse și necesită o perioadă lungă de implementare“, comentează Ursache.
Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume, și-a dat seama încă din 2014 că are acces la o cantitate imensă de informații, pe care însă nu o fructifică la potențial maxim. Banca și-a propus să devină un Google al riscului, adică să își folosească experiența pentru a elimina riscul din portofoliile clienților săi. Prin urmare, a investit 15 milioane de dolari în platforma Kensho, specializată în inteligență artificială. Tehnologia Kensho este acum utilizată de divizia de asset management a Goldman, care administrează active de 1.500 de miliarde de dolari. Pe lângă Kensho, banca și-a concentrat informațiile într-o platformă numită Data Lake, unde sunt colectate date legate de tranzacții, de piețe, precum și date din e-mail-uri, convorbiri telefonice și mesaje transmise de angajații săi.
Toate acestea trec prin filtre de machine learning, astfel încât roboții să învețe să gestioneze cât mai eficient orice situație și decizie de investiție. „Ce ne face să fim valoroși este cantitatea imensă de date pe care o avem“, spune Marty Chavez, un executiv de top al băncii, citat de presa străină.
În martie, Kensho a fost cumpărată de S&P Global cu peste jumătate de miliard de dolari, cel mai mare preț plătit vreodată pentru o companie specializată în inteligență artificială. S&P este cea mai mare agenție de rating din lume, iar tranzacția în sine este un semnal privind importanța pe care roboții o vor avea pe viitor în lumea financiară.
Deși cu costuri mari de implementare, noile tehnologii vor „democratiza“ accesul la piețele financiare globale, făcându-le mai accesibile. „Reducerea costurilor, găsirea unei soluții adecvate profilului de risc al investitorilor, comunicarea rapidă, aproape instantanee, intermediată de un robo-consultant pentru mai multe piețe sunt principalele atuuri ale tehnologiilor existente“, spune șeful ASF.
Reducerea costurilor de acces la piețele de capital va duce la creșterea lichidității. Pe de altă parte, modelele noi presupun și riscuri noi. Consilierea robotizată ar putea însemna dispariția consultanților de investiții pentru clienții de retail.
Pe de altă parte, dacă toată lumea se va baza pe inteligența artificială și va tranzacționa după ponturile date de aceasta, o potențială criză s-ar putea propaga mult mai repede, avertizează Ursache. „Riscurile implicate de consilierea robotizată ar putea consta în utilizarea unor modele similare care să conducă la creșterea corelațiilor dintre clasele de active și să producă variații mari de prețuri. În acest scenariu, orice criză financiară este exportată imediat prin contagiune pe piețele financiare“, spune el.
În cazul României, de suferit ar putea avea companiile mici, care activează pe nișe de piață și care ar putea fi scoase din business de giganții care vor veni cu soluții integrate bazate pe rigoarea unor algoritmi sofisticați.
Înapoi în viitor
Noile tehnologii ar putea schimba fundamental piețele internaționale de capital.
- Trecut. Multe fonduri de investiții din piețele dezvoltate de capital foloseau doctori în matematică, așa-numiții quats, pentru a construi modele statistice sofisticate. Ei se bazau însă pe date istorice pentru a crea algoritmi care să anticipeze trendurile piețelor. Inteligența artificială poate face același lucru, cu diferența că poate învăța continuu din cele mai recente date disponibile în piață pentru a-și ajusta previziunile.
- Viitor. Un studiu care a monitorizat 23 de fonduri de hedging a ajuns la concluzia că performanțele celor care foloseau inteligența artificială erau superioare celor care se bazau pe expertiza consultanților, potrivit Eurekahedge. Inteligența artificială s-a dovedit superioară experienței umane.
FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney