Mircea Sandu, fostul șef al FRF, acuzat că a oprit pentru fiica sa și prietenul acesteia o bună parte dintr-o finanțare FIFA

Florel Manu 24/05/2017 | 14:09 Ştiri
Mircea Sandu, fostul șef al FRF, acuzat că a oprit pentru fiica sa și prietenul acesteia o bună parte dintr-o finanțare FIFA

Fostul șef al Federației Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, este acuzat de DIICOT de constituire de grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani într-un nou dosar penal. Este vorba de un dosar care vizează fapte din perioada 2009-2010.

Potrivit Digi 24, Mircea Sandu a primit de la FIFA un milion de euro pentru a construi o bază sportivă la Buftea. În acest caz, anchetatorii au notat în dosar că „există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2009-2010, suspectul Sandu Mircea a iniţiat şi constituit împreună cu suspecţii Petculescu Bogdan, Tetelman Ziv- Asher (iubitul fiicei lui Sandu – n.r.) şi Tetelman Puiu, un grup infracţional organizat care a avut ca scop însuşirea din patrimoniul Federaţiei Române de Fotbal a sumei de 740.000 euro, provenită din încheierea unui contract de execuţie lucrări având ca obiect construcţia unui centru de fotbal pe raza localităţii Buftea, judeţul Ilfov.”

Anchetatorii dau de înțeles că sumele folosite pentru construcția complexului sportiv ar fi fost nejustificat de mari. Gruparea constituită de fostul șef al FRF a acționat clasic, în astfel de situații. „În vederea atingerii scopului infracţional, a fost creat un circuit fictiv prin intermediul căruia au fost încheiate succesiv contracte de antrepiză şi subantrepiză între mai multe societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional, prin intermediul cărora au fost transferate sumele de bani provenite din contractele încheiate cu Federaţia Română de Fotbal. O parte din aceste sume au revenit ulterior membrilor grupării infracţionale disimulate sub forma «restituire împrumut asociat», «dividende», etc”, se mai arată în dosar. Baza sportivă de la Buftea, la care se face referire în dosar, a fost construită în perioada 2009-2011, investiția totală fiind de 3,5 milioane de euro.

Acesta este cel mai nou dosar în care Mircea Sandu este suspectat de mai multe infracțiuni. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri în care este judecat fostul șef al FRF este cel legat de dezafilierea Universității Craiova. În acest caz, Sandu are statutul de inculpat, alături de fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir. Instrumentarea acestui dosar a început la 22 august 2011, atunci când Adrian Mititelu a făcut plângere penală împotriva capilor fotbalului românesc. Acuzația a fost de abuz în serviciu iar prejudiciul a fost estimat la 53 de milioane de euro.

Un alt dosar de care mai este legat numele fostului șef al FRF este cel în care, în 2009, în conturile soției lui Mircea Sandu, Lise, ar fi fost virați 400.000 de euro, bani proveniți din drepturi TV cuvenite Gloriei Bistrița. Fostul președinte al clubului de fotbal, Jean Pădureanu, declara că banii au ajuns la Lise Sandu cu titlul de restituire a unui împrumut, notează gsp.ro. Și în acest dosar, Mircea Sandu a fost implicat alături de Mitică Dragomir.

Mircea Sandu a mai fost ceretat și într-un alt dosar celebru în anii 2000, cel legat de transferul lui Bogdan Lobonț. FRF respingea în septembrie 2000, pretențiile clubului Corvinul Hunedoara de a încasa 900.000 de dolari de la Rapid pentru transferul lui Lobonț la Ajax. La puțin timp după această decizie, George Copos, fostul șef al grupării giuleștene divizează clubul în UFC Rapid și AFC Rapid și lasă datoriile în seama primei grupări, pe care ulterior nu o mai recunoaște ca precursoare a noii societăți, mai notează gsp.ro. Corvinul a continuat acțiunea în instanță și a obținut decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru încasarea banilor de la Rapid, sumă care cu tot cu penalități a ajuns la două milioane de  dolari.

Acestea sunt printre cele mai sonore dosare în care Mircea Sandu a fost implicat în perioada în care a ocupat funcția de șef al FRF. Și cum apele sunt încă tulburi în fotbalul românesc, lista poate rămâne deschisă.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.