Minusul din piața construcțiilor se confirmă: vânzările de ciment ale Holcim au scăzut cu 5%

Andreea Neferu 02/03/2017 | 15:04 Ştiri
Minusul din piața construcțiilor se confirmă: vânzările de ciment ale Holcim au scăzut cu 5%

Volumul vânzărilor de ciment pe plan local ale Holcim România, subsidiara locală a grupului LafargeHolcim, unul dintre cei mai mari jucători din piața mondială de materiale de construcții, a scăzut anul trecut cu 4,9% față de 2015, în contextul în care, în general, industria construcțiilor a revenit pe minus anul trecut.

Pe de altă parte, LafargeHolcim a majorat prețul cimentului pe plan local cu 0,8% anul trecut. O scădere mai accentuată a înregistrat producătorul de materiale de construcții pe segmentul de agregate, unde volumul vânzărilor s-a redus cu 17% anul trecut față de 2015, iar prețul a fost majorat cu 4,2%.

„Economia românească a crescut pe seama avansului consumului intern, chiar dacă sectorul construcțiilor și consumul de ciment s-au redus. (…) Cererea mai redusă de ciment, o lipsă de proiecte de infrastructură și scăderea exporturilor au determinat o reducere a volumelor în România”, potrivit raportului pe anul trecut al LafargeHolcim. În ansamblu, volumele vândute de producător pe plan local, care includ ciment, agregate și betoane, s-au redus anul trecut cu 7,7%.

Totuși, LafargeHolcim estimează că piața locală a cimentului va crește anul acesta cu 2 până la 4 procente.

Compania a înregistrat în 2015, cel mai recent pentru care există informații financiare publice, afaceri de 1,12 miliarde de lei (255 de milioane de euro) și un profit net de 128 de milioane de lei (29 de milioane de euro).

Pe piața locală LafargeHolcim concurează cu CRH România și HeidelbergCement.

Jucătorii Lafarge și Holcim au fuzionat în 2015, an în care producătorul irlandez CRH a preluat activele scoase la vânzare de cei doi giganți, inclusiv din România.

Rezultatele companiei LafargeHolcim, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor de construcții din România, vin să confirme declinul general al industriei de profil în 2016, în contextul în care lucrările de construcții au înregistrat anul trecut un minus de 4,8%, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. Paradoxal, deși economica României a crescut cu 4,8% anul trecut, cel mai bun rezultat de după criză, construcțiile nu reușesc să iasă din letargie. Iar aceasta deși, cel puțin pe zona de proiecte private, investițiile „duduie”. Problema sectorului este însă zona de investiții publice, unde anul trecut nu s-a simțit un reviriment, ci din contră. Deși cheltuielile de capital (cheltuielile cu investiții din buget) au înregistrat anul trecut un plus de 5,4%, până la peste 19 miliarde de lei, în schimb cheltuielile în programe cu fonduri UE au scăzut cu aproape 60%, la puțin peste 10 miliarde de lei, arată datele din execuția bugetului general consolidat pe 2016.

FOTO: LafargeHolcim

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.