Minus la economie: Statistica a redus estimarea de creștere a PIB în primele nouă luni

Andreea Neferu 13/01/2017 | 12:00 Ştiri
Minus la economie: Statistica a redus estimarea de creștere a PIB în primele nouă luni

Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al treilea al anului trecut cu 4,3%, în serie brută, față de aceeași perioadă a anului 2015, potrivit noilor calcule ale Institutului Național de Statistică. În decembrie, Statistica estima un plus de 4,4% în trimestrul al treilea din 2016. Pe de altă parte, PIB-ul a înregistrat un avans de 4,8% în primele nouă luni ale anului trecut față de același interval din 2015, față de o estimare de 4,9% în urmă cu o lună.

În perioada iulie-septembrie, cea mai mare contribuție la creșterea PIB a avut-o comerțul, care a adus 1,3% din creșterea totală de 4,3%, în timp ce informațiile și comunicațiile au generat 0,8% din creșterea economică. În podiumul „resurselor” cu cea mai mare contribuție la avansul PIB intră și activitățile profesionale, științifice și tehnice, cu 0,5%.

În date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 189 de miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,6% faţă de trimestrul al doilea din 2016 şi cu 4,5% faţă de trimestrul al treilea din 2015.

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.