Ştiri

Ministrul Mediului: Biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări de dragare

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat joi că, în prezent, biodiversitatea din Delta Dunării nu a fost afectată din cauza lucrărilor de dragare, iar România nu ar fi de acord niciodată cu lucrări care să afecteze biodiversitatea.

Ministrul Mediului a explicat că există un raport preliminar, în urma unor măsurători, pe 14 secţiuni transversale făcute strict pe braţul Chilia, pe o lungime de circa 100 km care arată nu sunt modificări substanţiale cauzate de dragări.

„Măsurătorile confirmă faptul că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii ani, 10 – 20 de ani, în acea zonă. Confirmă de asemenea faptul că pe cele 14 secțiuni transversale nu sunt modificări substanțiale cauzate de dragări, dar trebuie subliniat faptul că aceste măsurători vizează 14 puncte, secțiuni transversale pe o lungime de aproape 100 de kilometri.

Pentru a avea o concluzie generală avem nevoie de acordul părții ucrainene carea fost promis și confirmat verbal în această săptămână la ministerul Transporturilor, la întâlnirea bilaterală și așteptăm confirmarea în scris a acestui acord, astfel încât cele trei vapoare pregătite de ministerul Transporturilor să finalizeze această procedură de măsurare a adâncimii și de calculare a debitelor și să putem trage concluziile finale.

Efectele, în niciun caz nu vin de azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări și România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea în Delta Dunării”, a spus Barna Tanczos.

Va cere sau nu România despăgubiri Ucrainei?

Întrebat dacă România ar putea să ceară, procedural, despăgubiri, după finalizarea acestor verificări şi dacă analizează această posibilitate, ministrul Mediului a răspuns: „Nu am analizat această posibilitate, pentru că nu avem concluziile finale.

Avem nevoie de acordul scris al părţii ucrainene pentru a face măsurătorile, pentru a calcula debitele actuale şi să vedem dacă, într-adevăr, au fost modificări semnificative de adâncimi în zonele despre care vorbim şi după aceea vom analiza toate măsurile care se impun”, a mai spus Barna, potrivit tvr.ro.

În urmă cu câteva zile, oficialii ucraineni au anunțat că vor înceta orice formă de dragare în zona Chilia și Bâstroe, indiferent că este vorba despre dragare industrială sau de întreținere.

În urma întâlnirii de marți, la care au participat oficiali români și ucraineni și reprezentanți ai Comisiei Europene, s-a stabilit că atenția se va concentra pe Brațul Sulina, și investițiile la fel, tocmai pentru a putea permite navigația vaselor care se află în clusterul Dunării.

Totodată, s-a ajuns la concluzia că dialogul trebuie să fie mai intens între parteneri, în vederea obținerii tuturor informațiilor și a desfășurării tuturor activităților pe zona Canalului Bâstroe. De asemenea, a fost anunțat şi faptul că se va respecta calendarul măsurătorilor stabilite să înceapă pe 15 martie.

Elena Marinescu

Recent Posts

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

3 ore ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

3 ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

15 ore ago

Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Ministerul Energiei de la Sofia a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în…

16 ore ago

Veşti bune pentru medici. Decizia luată de CNAS privind plata serviciilor medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat ce decizie a luat în urma…

16 ore ago

52 de noi contractate de finanţare prin Programul Anghel Saligny, în valoare de peste 690 milioane lei

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a semnat 52 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional…

17 ore ago

Acest website folosește cookies