Ministerul Sănătății tratează corupția din sistemul sanitar prin cursuri cu managerii de spitale

Elena Marinescu 02/03/2023 | 17:56 Ştiri
Ministerul Sănătății tratează corupția din sistemul sanitar prin cursuri cu managerii de spitale

Informaţii legate de modalităţile de prevenire a actelor de corupţie din sistemul sanitar, de încălcare a eticii profesionale şi a integrităţii au fost prezentate de specialiştii Serviciului de Integritate şi politici publice din cadrul Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii, care au organizat în ultimele săptămâni mai multe activităţi.

La acestea au participat managerii unităţilor aflate în subordinea/autoritatea Ministerului Sănătăţii. „În vederea prevenirii actelor de corupţie şi de încălcare a eticii profesionale şi a integrităţii, specialiştii Serviciului de Integritate şi politici publice din cadrul Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii au organizat în ultimele săptămâni mai multe activităţi la care au participat managerii unităţilor aflate în subordinea / autoritatea Ministerului Sănătăţii, directorii executivi ai Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi managerii Serviciilor de Ambulanţă Publică”, informează un comunicat de presă al MS.

Cursuri cu specialişti

Au fost abordate teme care au vizat consolidarea cunoştinţelor privind starea de incompatibilitate şi a conflictelor de interese a personalului din sistemul sanitar. „Participanţii la cursuri trebuie să disemineze informaţiile personalului din subordinea lor”, afirmă aceeaşi sursă.

Prezentările au fost susţinute de reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Integritate, Direcţiei Generale Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne şi din Ministerul Justiţiei, precum şi de specialişti ai societăţii civile şi mediului de afaceri.

„Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toţi, cea legată de mentalităţi vechi. Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat prin informare şi educare. Pacienţii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical ca să obţină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat în comunicat.

MS precizează că activităţile de prevenire a corupţiei vor avea un caracter permanent, urmând a fi organizate sesiuni de informare şi instruire şi pentru alte categorii de personal din sistemul sanitar.

România cheltuie pe sănătate 14,4 miliarde de euro pe an

Potrivit statisticilor, România este pe locul 1 în Europa în ce priveşte corupţia din sistemul sanitar, iar creşterea salariilor cadrelor medicale nu a stârpit acest fenomen înrădăcinat încă din timpul dictaturii ceauşiste. Datele Eurostat relevă că un pacient din cinci recunoaşte că a dat spagă în bani sau cadouri scumpe atunci când s-a tratat în spitalele de stat.

Astfel, cele mai multe cazuri de corupție medicală au fost cele ale unor cadre medicale care au pretins bani de la pacienți pentru a-i opera sau trata. Dar adevărata corupţie din Sănătate este săvârşită de firme care căpuşează sistemul prin contracte de achiziţii supraevaluate şi, în multe cazuri, oferite cu dedicaţie chiar de unii manageri ai unităţilor sanitare, atrag atenţia experţii.

De asemenea, în ultimii ani a fost cercetată şi activitatea unor clinici care au decontat sume considerabile de la bugetul FNUASS prin sistemul „suveică”.

În România, cheltuielile totale pentru sănătate însumează 14,4 miliarde de euro pe an, 80% din buget reprezentînd salariile personalului medical și auxiliar. Din aproape 17 milioane de asigurați medical, doar 5,3 milioane de salariați contribuie la bugetul public prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Astfel, sunt scutite de la plata asigurării, dar beneficiază de serviciile medicale, 10,7 milioane de persoane. Rezultă că un asigurat contribuabil ține în spate un asigurat al statului care nu plătește nimic pentru bugetul public pentru sănătate.