Ministerul Sănătăţii dă verdictul: Se poate renunţa la masca de protecţie de la 1 august

Elena Marinescu 05/05/2021 | 21:47 Ştiri
Ministerul Sănătăţii dă verdictul: Se poate renunţa la masca de protecţie de la 1 august
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, consideră că renunţarea la purtarea măştii de protecţie este fezabilă de la 1 august, dar în spaţii deschise şi neaglomerate.

Depinde unde renunţăm la mască. Încurajez şi eu renunţarea la mască în anumite condiţii, în afara spaţiilor închise, în locurile care nu sunt aglomerate şi pentru aceste zone termenul de 1 august cred că este unul fezabil„, a declarat Mihăilă miercuri seara, la TVR1.

Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat dorinţa ca, odată cu implicarea medicilor de familie, numărul celor vaccinaţi împotriva noului coronavirus să treacă de 100.000 de persoane pe zi.

De asemenea, Ioana Mihăilă a anunţat că ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii ar putea fi publicat săptămâna aceasta, astfel ca, de săptămâna viitoare, în funcţie de cât de repede vor fi livrate testele necesare, această procedură să poată fi demarată efectiv.

Premierul Florin Cîțu a fost întrebat, miercuri, dacă ar putea fi luată decizia renunțării la mască în orașe, din 1 iunie, și a răspuns: „Deocamdată nu. Aş aştepta 1 august pentru acest lucru. Depinde cum se mișcă lucrurile, dar aș vrea să ne uităm la 1 august pentru renunțarea la purtatul măștii”.

 

Pe toată durata stării de alertă, românii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie în spaţiile publice închise, în magazine, în metrou, autobuz şi alte mijloace de transport în comun, potrivit Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Nu sunt exceptate nici gările, autogările, aeroportul.