Ştiri

Ministerul Sănătăţii: Anticorpii anti-COVID-19, prezenți în organism la 6 și chiar 8 luni de la infectare

Ministerul Sănătăţii a explicat, marți, cum se formează anticorpii și cum funcționează ei în prevenirea formelor grave de boală. Datele de până acum arată că persoanele care au avut COVID-19, dar au fost asimptomatice sau au avut simptome ușoare, au o cantitate mai mică de anticorpi.

Anticorpii anti-COVID-19 sunt prezenţi în organism la 6 şi chiar 8 luni de la infectare, iar cantitatea acestora a scăzut moderat pe parcursul acestor luni”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului.

Acesta mai precizează că deocamdată nu se știe ce cantitate de anticorpi e necesară pentru a proteja o persoană. „Anticorpii sunt proteine produse de celule ale sistemului imun – limfocite B (sau celule B). Aceștia circulă prin sânge, dar se găsesc și la nivelul mucoaselor, recunosc substanțe străine corpului – numite antigeni (componente ale virusurilor sau bacteriilor) și le neutralizează. Anticorpii sunt structuri specializate, astfel încât fiecare anticorp se va lega specific de un anumit antigen”, se precizeză într-o postare a Ministerului Sănătății.

Anticorpii anti-COVID-19, utili în prevenirea formelor grave de boală

Ministerul explică apoi cum funcționează anticorpii în prevenirea formelor grave de boală: „După ce corpul uman intră în contact cu un antigen, sistemul imun îl va recunoaște și va sintetiza anticorpi împotriva acestuia. Astfel, atunci când organismul intră în contact cu aceeași structură străină, anticorpii deja sintetizați o vor recunoaște și o vor elimina, prevenind astfel infecția sau formele severe de boală”.

În același mesaj sunt detaliate modalitățile în care organismul uman poate dobândi anticorpii: prin infectarea directă și trecerea prin boală sau prin vaccinare: „Contactul dintre organismul uman și un antigen poate să apară prin infectarea directă cu un virus sau o bacterie, situație în care organismul va trece prin boală și apoi va sintetiza anticorpii necesari combaterii acesteia în viitor.

În același timp, organismul uman poate sintetiza anticorpii necesari prin expunerea controlată la anumite componente ale unui agent patogen sau la o formă inactivată a acestuia, prin vaccinare. În esență, corpul este învățat să recunoască anumiți antigeni și să se protejeze față de acestea. Astfel, o persoană vaccinată va sintetiza anticorpii necesari combaterii unei boli fără a trece prin aceasta și fără a fi expusă riscurilor sau complicațiilor acesteia”.

Ministerul Săntăății precizează, însă, că e nevoie de câteva zile pentru ca anticorpii să fie produși și de câteva săptămâni până când aceștia pot atinge un prag critic peste care să confere protecție. „În această perioadă, organismul este încă vulnerabil”, atrage atenția ministerul. Și anumite medicamente sau plasma convalescentă conțin anticorpi ce pot ajuta un bolnav să se vindece.

Cum se formează anticorpii în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2

Ministerul Sănătății a explicat apoi cum funcționează vaccinurile anticoronavirus. „În cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, organismul poate produce anticorpi specifici îndreptați împotriva anumitor structuri ale virusului. Din acest punct de vedere, proteina Spike este prima cu care organismul intră în contact, dar și una dintre cele mai importante ținte ale anticorpilor.

În cazul vaccinurilor anti-COVID-19, acestea „învață” organismul să recunoască proteina Spike a virusului și să producă anticorpi împotriva acesteia, astfel încât, în momentul în care o persoană vaccinată va intra în contact cu virusul, anticorpii deja sintetizați să poată să neutralizeze virusul, dacă sunt într-o cantitate suficientă”.

Anticorpii apar într-un număr suficient de mare după 1-3 săptămâni. Din datele de până acum arată că anticorpii anti-COVID-19 sunt prezenți în organism la 6 și chiar 8 luni de la infectare, iar cantitatea lor scade moderat pe parcursul acestor luni.

Ministerul Sănătății precizează că, deocamdată, nu se știe ce cantitate de anticorpi e necesară pentru a proteja o persoană și nu se cunosc date clare cu privire la capacitatea anticorpilor obținuți atât prin boală, cât și prin vaccinare de a neutraliza alte tulpini ale virusului.

Elena Marinescu

Recent Posts

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

32 de minute ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

o oră ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

o oră ago

Comisia Europeană deschide proceduri oficiale împotriva Facebook şi Instagram

Comisia Europeană a iniţiat, marţi, proceduri oficiale pentru a evalua dacă este posibil ca Meta,…

2 ore ago

CoinPoker elimină taxele de retragere și lansează un giveaway (P)

CoinPoker, una dintre cele mai remarcabile platforme de criptopoker din lume, a făcut recent un…

3 ore ago

Cipru, destinația care nu te poate dezamăgi. Peste 90.000 de români sunt așteptați anul acesta

Plină de locuri frumoase, cu plaje însorite și ape de un albastru ireal, dar definită…

5 ore ago

Acest website folosește cookies