Ministerul Muncii pregăteşte reglementări speciale pentru românii care vor pleca la muncă în străinătate

Elena Marinescu 21/04/2021 | 19:53 Ştiri
Ministerul Muncii pregăteşte reglementări speciale pentru românii care vor pleca la muncă în străinătate

Ministerul Muncii vrea să ofere garanții suplimentare pentru românii care merg să muncească în alte state. Proiectul de modificare a Legii privind protecția românilor care lucrează în străinătate a fost discutat, miercuri, în primă lectură, în ședința de Guvern, a anunțat ministrul Raluca Turcan.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin modificarea legii se oferă garanții suplimentare muncitorilor români în ceea ce privește legalitatea contractelor cu angajatorii, dar și în privința condițiilor specifice de călătorie și siguranța transportului până în țara de destinație.

Astfel, agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate vor fi obligate să informeze lucrătorii asupra condițiilor și regulilor speciale de intrare în statul de destinație, să asigure transportul în țara de destinație, prin firme autorizate și să informeze ITM cu privire la persoanele plasate la muncă în străinătate, înainte de plecarea acestora și, lunar, cu privire la contractele încheiate, notează Mediafax.

Evident că acum se creează şi fluxul invers, pentru că urmează perioada sezonieră, în care un număr mare de români anticipăm că va pleca la muncă din nou în străinătate pe perioadă determinată şi aici vom veni cu o Ordonanţă de Urgenţă astfel încât să creştem gradul de activităţi sezoniere în străinătate prin forme legale. De fapt aceasta este esenţa.

Să se plece prin agenţii specializate, să-şi cunoască drepturile, să cunoască condiţiile de muncă din străinătate, să li se asigure transportul de la sosire în ţara respectivă până la locul de muncă. Am discutat lucrul acesta cu agenţii specializate tocmai pentru a preveni abuzuri şi blocaje şi dificultăţi pe care de multe ori românii le-au întâmpinat în străinătate”, a explicat Raluca Turcan, la finalul videoconferinţei cu directorii caselor judeţene de pensii.

Garanții pentru românii care lucrează în străinătate

Prin proiectul de modificare a Legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, dorim să oferim garanții suplimentare pentru românii care merg să muncească în alte state, atât în ceea ce privește legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cât și condițiile specifice de călătorie și siguranța transportului până în țara de destinație. Proiectul de ordonanță de urgență a fost discutat astăzi, în primă lectură, în ședința de Guvern”, se arată într-un comunicat.

Ministerul susține că, prin acest proiect, intenționează să introducă obligații suplimentare pentru agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate și pentru furnizorii de servicii de plasare:

  • Informarea lucrătorilor asupra condițiilor și regulilor speciale de intrare în statul de destinație;
  • Verificarea condițiilor privind documentele necesare, înainte de plecarea din țară;
  • Asigurarea transportului în țara de destinație, prin firme autorizate;
  • Informarea ITM cu privire la persoanele plasate la muncă în străinătate, înainte de plecarea acestora și, lunar, cu privire la contractele încheiate.

De asemenea, proiectul este menit să înăsprească sancțiunile în cazul nerespectării prevederilor legale. Lucrătorii sezonieri găsesc AICI informațiile necesare privind drepturile și condițiile de muncă în țările de destinație.

Cele mai recente statistici indică o cifră de aproximativ 9.700.000 de români care trăiesc în afara granițelor. Cu toate acestea, pandemia de coronavirus a determinat aproape 1 milion de români plecați la muncă în străinătate să se întoarcă înapoi în România.

Diaspora românească, a 5-a cea mai numeroasă din lume

Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la numărul total al populației, se arată într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), comandat de Ministerul de Externe al României.

Raportul compară două seturi de date, unul din 2001/2002 și celălalt din 2015/2016. În intervalul cuprins între cele două perioade comparate, numărul emigranților români a crescut cu 2,3 milioane, de la 1,1 milioane la 3,4 milioane. În 2015 – 2016, cel puțin 17% din totalul populației născute în România trăia în țările membre OECD.

Italia este țara predilectă pentru emigrația românească, 1 din 3 români din diaspora locuind acolo (peste 1 milion), urmată de Germania (680.000) și Spania (573.000). Cele trei țări sunt gazda a 93% din diaspora românească. Aproximativ 90% dintre românii plecați în afara granițelor se află în Europa.

Cei mai mulți emigranți români au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare. Cei mai mulți români cu studii universitare se află în Canada (77%) și Statele Unite (54%). La polul opus se află Italia (7% români cu studii superioare), Germania și Spania (ambele cu aproximativ 17%).

Comparativ cu cetățenii din statele vecine stabiliți în afara granițelor țărilor de origine, românii plecați în străinătate sunt cel mai puțin educați. Doar Serbia – care nu este membră UE – are o diasporă mai puțin educată. Aproximativ 24% dintre femeile plecate în străinătate au studii superioare, comparativ cu 21% dintre bărbați.

În ultimii ani, aproape un sfert dintre românii care trăiesc în țară și-au exprimat dorința de a emigra permanent, dacă ar avea ocazia să se mute în alt stat. Procentul este unul dintre cele mai mari din estul Europei. Aproape jumătate dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani au declarat că intenționează să părăsească țara.

Dintre românii apți de muncă plecați în străinătate, doar 76% sunt integrați pe piața muncii. Cu toate că emigranții români bine educați au o rată mai mare de angajare, cantitatea de locuri de muncă destinate persoanelor necalificate este mai mare.

 

Foto: jurnaldinromania.ro